Vad har historiskt format oss människor evolutionärt och vad formar oss idag? Biologi eller kultur och teknologi? Och hur kommer våra tankar, normer och beteenden att se ut i framtiden?

I den här föreläsningen får vi veta mer om hur människan skiljer ut sig som en kulturvarelse och hur den tekniska utvecklingen kan komma att forma oss i en allt snabbare takt än någonsin tidigare. Vilka utmaningar står vi inför på kort och lång sikt? Blir vi mer eller mindre polariserade? Kommer maskinerna att ta över?
Mänsklig kultur förändras ständigt, uppvisar en imponerande mångfald och finns närvarande i de flesta aspekter av mänskligt liv. Termen ’kultur’ hänvisar till dess bredaste betydelse, och inkluderar alla fenomen som på något sätt beror på social istället för genetisk överföring, såsom språk, religion, lagar, politik, teknologi eller konst.
Möt Fredrik Jansson, docent i matematik vid Mälardalens universitet samt gästforskare vid Centrum för kulturell evolution på Stockholms universitet och Institutet för framtidsstudier. Jansson forskar om de orsaksförhållanden som formar och förändrar människans kultur både i korta och långa tidsperspektiv.
Den här programpunkten kommer också livesändas via Kunskapsfestens Youtube-kanal
Målgrupp
Programpunkten passar högstadieelever, gymnasieelever och studenter – och alla som är intresserade av att lära sig mer om klimatförändringar och hållbar utveckling.
Tid
Fredag den 27 september kl. 14:00–14:45.
Plats
Trappan, vid Mälardalens universitets entré, Hamngatan 15.
Anmälan
Antalet platser är begränsat, pedagog med klass behöver boka plats
Kontaktperson
Sara Seltborg
E-post: [email protected]
Telefon: 070-860 95 89
Arrangörer
Kunskapsfesten i samarbete med Mälardalens universitet.