ForskarFredag HallandVälkommen till ForskarFredag i Halmstad!

Forskning i fokus på stadsbiblioteket i Halmstad i dagarna två! Fredagen den 29 september, och även lördagen den 30 september, anordnas ForskarFredag på stadsbiblioteket i Halmstad. Det är fri entré och aktiviteter för alla åldrar erbjuds. Under dagarna arrangeras workshoppar med experiment och om dataspel, språk samt kropp och hälsa, experiment i bussen Science Safari, ett stort makerspace samt vetenskapskafé. För att vara säker på plats till workshopparna kan du föranmäla dig. I övrigt är det drop in!

#forskarfredaghalland

Program ForskarFredag 2017

FREDAG 29 september kl 15:30-17:30

Workshoppar för barn och unga

Begränsat antal platser till workshopparna. Vi bjuder på enklare mellanmål.
Anmäl dig via telefon 035-13 71 81 eller i Stadsbibliotekets reception. (Anmälan stänger 28/9.)
Drop in i mån av plats!

Forskare från Högskolan i Halmstad leder workshopparna:

  • 15:30–17:30 Gör ditt eget dataspel (9–15 år). Elsasalen.
    Du bestämmer själv vad som ska hända i ditt spel när du programmerar i språket Scratch. Datorer och handledare finns på plats. Medverkande forskare och studenter: Veronica Gaspes, Marja Malvila och Yuka Morimoto
  • 15:30–17:00 Språklabb med workshop (från 13 år). Hallandsscenen. OBS! INSTÄLLD PGA FÅ ANMÄLNINGAR
    Hur funkar språket? Varför säger vi som vi gör? Laborationer med språk: om ord och namn och deras ursprung. Stationer med lekfulla övningar, exempelvis låneords ursprung, namnverkstad, grammatik-korsord med mera. Medverkande forskare och lärare: Emilia Aldrin, Johanna Jansson och Nicholas Lloyd-Pugh.
  • 15:30–17:o0 Hälsa, träning, kroppen och sociala medier (från ca 14 år). Klarasalen. OBS! INSTÄLLD PGA FÅ ANMÄLNINGAR
    Hur ska jag se ut? Vad är hälsa egentligen? Vad ska jag göra med min kropp?  Och hur påverkas jag av sociala medier…? Workshop med forskarnas tankar om bland annat hälsa och kropp, vi tittar på korta filmer och bilder, och diskuterar och workshoppar i grupper. Medverkande forskare: Julia Söderström Malmborg, Linn Håman och Eva-Carin Lindgren.

 

LÖRDAG 30 september kl 10:00-14:00

Science Safari – experimentbuss

(Framför Stadsbiblioteket och även inomhus på entréplan.)

Science Safari är en buss fylld med lärorika och roliga experiment. Drop-in. (För alla från 10 år och uppåt.) 

Bussen kommer att stå parkerad utanför stadsbiblioteket och är öppen för alla som vill öka intresset för naturvetenskap och teknik på ett lustfyllt sätt. Exempelvis: Från benkraft till lysande lampa. Tänd lampan eller kör vispen med hjälp av elcykeln. Testa en studsmatta av glas. (Eric Järpe, Arne Sikö, Hans-Erik Eldemark, Emil Nilsson, Anders Lindberg, Charlotte S Helin samt två barn som assisterar)

Maker Space: Jag vill bli forskare! Jag är forskare!

Lyssna, fråga, testa, titta och gör själv! Forskare från Högskolan i Halmstad, och andra forskare/utforskare, är på plats. Drop-in. (För alla åldrar.) (Entréplan.)

Digital brodyr och vinyltryck. Be datorn brodera ditt namn (ta gärna med t-shirt/tyg) och gör ditt eget vinyltryck. Högskolan i Halmstad/FabLab (Tim Malmgren, Oscar Nilsson, Olle Löfstedt, Dimitri Alkarra)

Furhat. Artificiell intelligens i pälsmössan, för dagen i pirat-mundering, som ställer frågor om attityder till besökaren. Digitalt Laborativt Centrum/Högskolan i Halmstad (Jesper Hakeröd)

Flatfrog. Testa en interaktiv pekskärm och lär dig om hälsoinnovationers historia. Högskolan i Halmstad/Hälsoteknikcentrum Halland (Ann-Christine Hertz)

3D-skrivare. Se hur skrivaren skapar plastmodeller direkt från en ritning på datorn. Högskolan i Halmstad/FabLab

3D-scanner. Scanna din kropp och få med dig ritningen hem. Högskolan i Halmstad/FabLab.

Hälsomätning. En IR-kamera mäter bland annat blodtryck, plus och syremättnad i blodet. Högskolan i Halmstad/Hälsoteknikcentrum Halland (Ann-Christine Hertz)

Sociala robotar. Träffa olika robotar och ställ dina frågor till Martin Cooney, forskare i social robotteknik. Högskolan i Halmstad

Digitala läromedel. Prova appar, programmera och bygg en hinderbana åt roboten Beebot. Veronica Gaspes, Högskolan i Halmstad

Double robot. Mingla och prata med folk utan att själv vara på plats. Digitalt Laborativt Centrum/Högskolan i Halmstad (Håkan Cajander)

Programmera Ollie. Testa att programmera roboten och styr den med en smartphone. Kör snabbt, vänder på en femkrona! Digitalt Laborativt Centrum/Högskolan i Halmstad 

Världen i VR. Kliv in i en värld fylld av robotar, ta dig över stup och klättra över berg. VR-headsetet i Playstation 4-versionen. (Rekommenderat från 12 år, yngre får testa med målsmans tillstånd). Stadsbiblioteket i Halmstad (Erika Johnsson)

Rita dig själv som forskare! Vad gör du, hur ser du ut, vad ska du forska om! Rita och sätt upp din bild på Stadsbiblioteket, eller ta med den hem.

Självkörande bil. Kolla in bilen och filmen från tävlingen GCDC, Grand Cooperative Driving Challenge – med självkörande bilar som laget från Högskolan i Halmstad vann förra året.

 

Workshoppar med Inga Ingenjör

10:15–11:15 samt 12:30–13:30 (Verkstaden)  Experiment och uppfinnar-klur med Andrea Pettersson och Malin Yngvesson kända från Sommarlovsmorgon i TV. (5-9 år)

Begränsat antal platser till workshopparna.
Anmäl dig via telefon 035-13 71 81 eller i Stadsbibliotekets reception.
Drop in i mån av plats!

11:15–12:15 Träffa Inga Ingenjör Möt författarna till boken ”Inga & Leo löser allt” Andrea Pettersson och Malin Yngvesson. Bokförsäljning och signering.
Drop-in!

Vetenskapscafé: Amerikansk politik under president Trump

Kl 12:00-12:50 (Hallandsscenen) Om forskning kring och aktuella frågor om amerikansk politik. Statsvetaren och USA-forskaren Frida Stranne från Högskolan i Halmstad. 
(Från cirka 11 år och uppåt.)

 

(Med reservation för eventuella förändringar i programmet.)

Kontakt:

Kristina Rörström, [email protected], 072-977 38 36
Louise Wandel, [email protected], 072-158 29 06

ForskarFredag i Halland arrangeras av Högskolan i Halmstad, föreningen Science SafariStadsbiblioteket i Halmstad och Europa Direkt Halland.

 

Loggorna-med-EU

 

 

 


Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *