Välkommen till ForskarFredag i Halmstad!

Forskning i fokus på stadsbiblioteket i Halmstad i dagarna två! Fredagen den 29 september, och även lördagen den 30 september, anordnas ForskarFredag på stadsbiblioteket i Halmstad. Det är fri entré och aktiviteter för alla åldrar erbjuds. #forskarfredaghalland

Under dagarna arrangeras workshoppar med experiment och om dataspel, språk samt kropp och hälsa, experiment i bussen Science Safari, ett stort makerspace samt vetenskapskafé. För att vara säker på plats till workshopparna kan du föranmäla dig – mer information om tider och anmälan kommer i början av september. I övrigt är det drop in!

Program ForskarFredag 2017

FREDAG 29 september kl 15:30-17:30

Workshoppar för barn och unga

Forskare från Högskolan i Halmstad leder workshopparna:

  • Gör ditt eget dataspel: Du bestämmer själv vad som ska hända i ditt spel när du programmerar i språket Scratch. Datorer och handledare finns på plats. 9–14 år
  • Språklabb med workshop: Laborationer om språk vid olika stationer, 13–19 år
  • Träning, hälsa, kropp och sociala medier, ca 15-20 år

(Begränsat antal platser. Mer information om tider och anmälan kommer i början av september – drop in i mån av plats.)

LÖRDAG 30 september kl 10:00-14:00

Science Safari – experimentbuss

Science Safari är en buss fylld med lärorika och roliga experiment. Bussen kommer att stå parkerad utanför stadsbiblioteket och är öppen för alla som vill öka intresset för natur-
vetenskap och teknik på ett lustfyllt sätt. (För alla från 10 år och uppåt.) 

Maker Space: Jag vill bli forskare! Jag är forskare!

Lyssna, fråga, testa, titta och gör själv! Forskare från Högskolan i Halmstad, och andra forskare/utforskare, är på plats.

Prata med roboten Furhat, testa om du klarar kopplingsschemat från TV-programmet Spåret, spela på VR-playstation eller ställa alla frågor du har om sociala robotar. Be datorn brodera ditt namn eller vinylscannern föra över ditt namn eller teckning på tyg. Eller var med om att spela in din sång utan att störa grannarna eller andra nära dig! Med mera. (För alla åldrar.)

Workshoppar

Ingaingenjör Experiment och uppfinnar-klur med Andrea Pettersson och Malin Yngvesson.  (Ålder 5-9 år.)
(Begränsat antal platser. Mer information om tider och anmälan kommer i början av september – drop in i mån av plats.)

Vetenskapscafé

Kl 12:00-12:50

Frida Stranne, lektor i statsvetenskap och USA-forskare vid Högskolan i Halmstad, pratar om forskning om amerikansk politik och aktuella händelser. (Från cirka 11 år och uppåt.)

 

Med reservation för eventuella förändringar i programmet.

ForskarFredag i Halland arrangeras av Högskolan i Halmstad, föreningen Science SafariStadsbiblioteket i Halmstad och Europa Direkt Halland.

 

Kontakt:

Kristina Rörström, kristina.rorstrom@hh.se, 072-977 38 36
Louise Wandel, louise.wandel@hh.se, 072-158 29 06

Loggorna-med-EU

 

 

 


Full fart under dagarna två

Det blev många glada kommentarer, full aktivitet och mycket folk – uppskattningsvis totalt 600 personer som tog del av ForskarFredag under fredagen och lördagen på Stadsbiblioteket i Halmstad. Många tack till alla som bidrog – både medverkande och besökare. Som någon i vimlet uttryckte det: ”Det här borde vi göra varje månad!”

vimmel-1000px


I dag är det ForskarFredag!

Äntligen är det dags!

Kl. 17 i dag är det dags för Science Slam: Linnea Gustafsson (nedan) pratar om smeknamn, Lina Lundgren om att landa utan idrottskador och Martin Cooney om robotkompsiar. Varmt välkomna!

Imorgon lördag fortsätter dessutom festligheterna kl. 10-13 – och det händer något spännande för människor i alla åldrar!linnea-gustafsson-1500px-smeknamnsforskning-20160708-andersandersson-004


Idag är det dags!

Idag är det forskarfredag – välkomna till stadsbiblioteket i Halmstad för att stilla din nyfikenhet om forskning. Vi kör igång kl 12-13 med dagens två första Science Slam. Klockan 14 öppnar experimentbussen Science Safari och kl 16-17 kör dagens två andra Science Slam igång.

Scenen är riggad och alla är hjärtligt välkomna!

image


Förberedelser i full gång

Nu är det bara en dryg vecka kvar till 2015 års forskarfredag! I Halland pågår förberedelserna för fullt – arrangemanget hålls på Stadsbiblioteket i Halmstad. Alla fyra forskare är nu klara, och det är spännande föredrag som planeras! Läs mer ovan.

Håller tummarna för fint väder i Halmstad den 25 september så att bussen Science Safari kan flytta ut sina experiment på gatan!


Välkomna till Stadsbiblioteket i Halmstad!

Årets Forskarfredag i Halland passar både barn och vuxna.

För vuxna: fyra framstående forskare pratar i 15 minuter var om deras forskning.
För barn: bussen Science Safari är parkerad utanför biblioteket och är fylld med roliga experiment!

Välkomna!