Retoriska knep som lyfter ditt låna en forskare-besök

Skapad:

2023-02-02

Senast uppdaterad:

2024-02-09

Är du med i låna en forskare då väntar en mängd spännande möten med elever i olika åldrar. 

Retorikstudenten Georgia Nikolic tipsar om hur du kan använda dig av den klassiska retoriken för att vässa ditt besök. 

Illustration: Pixabay

En modell som man kan utgå från när man planerar sin kommunikation med andra är den som kallas retorisk situation. Begreppet myntades på 60-talet av Lloyd F. Bitzer. Kort sagt innebär det att du förutom att förbereda vad du ska säga, även bör fundera på varför du ska säga det. 

En retorisk situation är när du vill nå ut till någon annan och få hen att agera eller förändra något. Det kan vara allt från att rösta på ett parti till att köpa en viss produkt. Inom låna en forskare kan det till exempel handla om att fånga elevernas uppmärksamhet eller att få elever att lära sig något nytt. 

Den retoriska situationen består av tre delar: det påträngande problemet, den retoriska publiken och de retoriska villkoren. Genom att förbereda dig inför den retoriska situationen så kan du anpassa din kommunikation för att nå ut till eleverna på bästa sätt!

  1. Påträngande problem

Först ska du identifiera det påträngande problemet: Vad vill du förmedla med ditt besök hos eleverna? Du identifierar ditt påträngande problem genom att ställa dig frågan vad ska eleverna ta med sig från ditt besök.

Om du vill att eleverna ska ha lärt sig vad en atom är för något är ditt påträngande problem att eleverna inte vet vad en atom är innan ditt besök. Vill du att de ska ha fått upp ögonen för vad forskning är, då är ditt påträngande problem att förklara det på ett enkelt sätt.

  1. Retorisk publik 

Den retoriska publiken är de som du ska rikta dig till för att lösa ditt påträngande problem. Vem är din retoriska publik och hur kan de lösa ditt påträngande problem? Här det viktigt att avstämma  med läraren inför besöket. Ta hjälp av läraren för att ta reda på om det är några särskilda intressen eleverna har och vilka ord de kan tänkas förstå. Det är en bra grund för att du ska kunna nå ut till just den specifika skolklassen. Tänk även på att läraren efter ditt besök kan fortsätta med att förmedla det du pratat om under ditt besök. 

Diskutera vilken nivå klassen ligger på, om de jobbar med något som kopplar till ditt ämne just nu och om läraren har bokat just dig av någon särskild anledning. Ibland är bokningarna kopplade till ditt ämne, ibland mer till dig som person eller din roll som forskare.

  1. Retoriska villkor

Den sista delen är de retoriska villkoren. Det är saker som man måste ha i åtanke när man planerar sin kommunikation men som man inte kan styra över själv utan som man måste förhålla sig till och är bra att förbereda sig inför.

Är klassrummet dåligt utformat så att du inte hörs eller går det inte att visa bildspelet som du tänkt? Fungerar ljudet så att alla i klassrummet hör? Allt detta är retoriska villkor. Det är saker som man måste ha i åtanke när man planerar sin kommunikation men som man inte kan styra över själv utan som man måste förhålla sig till.

Hur gör jag om det inte blir som jag tänkt mig? Se till att allting är förberett med läraren inför ditt besök. Förbered dig även på saker och ting som kan gå fel som ni inte kan styra över. Ha med extra exemplar om det är något som alla ska var sin av under ditt besök. Se till att både du och läraren är förberedd och dubbelkollat att ni har allt ni behöver fungerar som det ska för att undvika tråkiga situationer. Man kan även förbereda en extra aktivitet som du kan ta till om något inte skulle gå som planerat till exempel ett quiz eller ett filmklipp om något som hänger ihop med din forskning.

Glöm inte det viktigaste nu! Ha kul!

/ Georgia Nikolic

studerar Retorikkonsultprogrammet med inriktning politisk kommunikation och hållbar utveckling på Södertörns Högskola och har varit praktikant hos Vetenskap & Allmänhet under vårterminen 2024.

Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredag



Vill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *