Fysiska hinder vanliga i svenska hem – ny studie i samarbete med seniorer och elever

Skapad:

2022-10-18

Senast uppdaterad:

2023-01-13

Trappsteg utanför ytterdörren och inget att hålla sig i vid toaletten. Det är vanliga problem för den som har svårt att röra sig, enligt en ny studie där seniorer, skolelever och forskare undersökt hinder i svenska hem.

Många människor lever med funktionsnedsättningar, inte minst som en naturlig följd av åldrandet. Fysiska miljöhinder hemma kan då skapa problem i vardagen. Man kan få svårt att ta sig in eller ut ur sin bostad, att klara vardagliga sysslor i kök eller badrum, att öppna fönster och skåp eller att röra sig fritt i bostaden. Men på nationell nivå saknas kunskap om hur vanliga olika fysiska miljöhinder är i svenska bostäder.

Under hösten 2021 arbetade svenska skolelever, seniorer och privatpersoner tillsammans med forskare för att kartlägga miljöhinder. Syftet var att genom medborgarforskning ta reda på vilka fysiska miljöhinder som finns i svenska bostäder och hur vanliga dessa är. Nu presenteras resultaten i en ny rapport.

Deltagarna laddade ner appen Bostadsförsöket och följde instruktionerna i den. De guidades runt i sitt hem, mätte med tumstock och svarade på frågor, till exempel om det finns tillräckligt med svängutrymme framför vitvarorna i köket. Totalt kom data om 1 181 svenska hem in.

Några av resultaten:

  • I genomsnitt fanns 14 miljöhinder i bostäderna (det var totalt 33 miljöhinder som undersöktes). Det var fler miljöhinder i småhus än i lägenheter.
  • I lägenheter var det vanligast att stödhandtag i bad/dusch eller vid toalettstolen saknades (90 procent).
  • I småhus var det vanligaste miljöhindret att det fanns trappsteg som måste passeras för att komma in i bostaden (98 procent).
  • Äldre bostäder hade fler miljöhinder än nyare bostäder.

Ladda ner rapporten här.

Läs ett referat från presentationen av slutrapporten och se webbinariet i efterhand här.

Vetenskapligt ansvariga för Bostadsförsöket är professor Susanne Iwarsson och docent Marianne Granbom vid Lunds universitet. De är forskare vid Institutionen för hälsovetenskaper och Centre of Ageing and Supportive Environments (CASE). Projektledare på Vetenskap & Allmänhet är fil dr Martin Bergman. Läs mer på www.bostadsförsöket.se

Bostadsförsöket var en del av den svenska vetenskapsfestivalen ForskarFredag 2021 som i sin tur är en del av European Researchers’ Night. Projektet genomfördes med stöd från forskningsrådet Forte och EU-kommissionen.

Hjälp forskare att tolka budskapen i skolmiljön
Årets massexperiment!


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredags Massexperiment

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *