Under ForskarFredag 2021 fick forskare och politiker svara på ungdomars frågor om klimatet och vår gemensamma framtid. Se samtalet tillsammans med eleverna och låt dem fundera på vad vi kan göra för att påverka vår framtid!
Målgrupp: Gymnasie– och komvuxelever
Förslag till undervisningsupplägg.
Samtalet består av två block om 30 minuter vardera.
Del 1 Varför ska vi lyssna på forskningen? Längd 30 min
Vad säger klimatforskningen? Kan forskning och teknik göra en skillnad i kampen mot den globala uppvärmingen? Vad kan vi, som individer, göra?
- Professor Joacim Rocklöv, Umeå universitet. Epidemiolog och modellerare som forskar om klimatförändringarnas inverkan på hälsan.
- Regeneration 2030. Ungdomsinitierad och -ledd oberoende organisation som verkar för en grön omställning i Norden och Baltikum.
Del 2 Hur agerar politikerna på det forskningen säger oss? Längd 30 min
Lyssnar politikerna på forskningen och hur kommer Europas Gröna Giv påverka vår framtid?
- Jytte Guteland (S), EU-parlamentariker och chef för Europaparlamentets förhandlingsdelegation som har förhandlat fram Europeisk klimatlag.
- Johan Kuylenstierna, ordförande Klimatpolitiska rådet. Klimatpolitiska rådet utvärderar regeringens politik och de underlag den bygger på, utifrån ett klimatperspektiv.
- Regeneration 2030. Ungdomsinitierad och -ledd obereoende organisation som verkar för en grön omställning i Norden och Baltikum.
Samtalet på plats följdes av en workshop med Utopian Stories -forskarna Alasdair Skelton och Camilla Brudin BorgLäs mer om projektet här.
Samtalet är ett samarbete mellan ForskarFredag och Lava, Kulturhuset Stadsteatern.