Tack för ForskarFredag 2019!

Skapad:

2019-10-17

Senast uppdaterad:

2022-06-21
ForskarFredag 2019 arrangerades på 30 orter över hela Sverige. 17 122 besökare, 550 forskare och doktorander och många fler deltog i samtal, prova-på, spel, shower, experiment, workshops, guidade visningar, Forskar Grand Prix och mycket mer. Stort tack till besökare, medverkande, arrangörer och samarbetspartners som gjorde evenemanget möjligt!

Experiment på ForskarFredag Stockholm. Foto: Hanna Mellin/VA.

– ForskarFredags officiella datum är den sista fredagen och lördagen i september, men evenemanget har vuxit och aktiviteter arrangeras nu under hela veckan. Det är roligt att se att intresset för ForskarFredag är så stort! säger Lena Söderström, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet och nationell samordnare för ForskarFredag.

Årets evenemang hade temat ”Rymden & jag” med anledning av 50-årsjubileet av den första månlandningen. Det uppmärksammades med flera rymdrelaterade aktiviteter:

  • Massexperimentet 2019 heter Stjärnförsöket. Här hjälper allmänheten forskare att mäta ljusföroreningar genom att räkna stjärnor på kvällshimlen. Aktiviteter kring Stjärnförsöket genomfördes i hela landet. I Sverige är 15 000 elever, 680 scouter och mer än 170 privatpersoner anmälda till projektet. Stjärnförsöket pågår till och med februari 2020,
  • Fler än 260 bidrag kom in till videotävlingen som uppmärksammade periodiska systemets 150-årsjubileum; vinnarna utses under Kemins dag,
  • ForskarFredag-besökare i hela landet kunde följa ett livesänt samtal med fysikforskaren Lars Karlsson, Karolinska Institutet, om livet på den internationella rymdstationen ISS och hur människan påverkas av att leva i tyngdlöshet.

ForskarFredag samarbetade i år med Astronomins dag och natt som genomfördes samma helg.

Som en del av ForskarFredag arrangerades även tävlingen Forskar Grand Prix där forskare presenterar sin forskning på fyra minuter. Sex tävlingar genomfördes i Blekinge, Borås, Helsingborg, Skövde, Stockholm och Västerås. Vinnarna förbereder sig nu för finalen i Stockholm den 26 november 2019.

Föreningen Vetenskap & Allmänhet samordnar ForskarFredag nationellt sedan 2006. ForskarFredag är en del av European Researchers’ Night med aktiviteter i över 370 städer i hela Europa samma helg. Evenemangen når omkring 1,5 miljon besökare och engagerar fler än 33 000 forskare.


Hör forskaren Lars Karlsson berätta om hur det var att medverka på ForskarFredag:


Ett stort tack till våra samarbetspartners som gör ForskarFredag möjligt:

AFA Försäkring, Carl Tryggers Stiftelse för Vetenskaplig Forskning, EU-kommissionen, IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, Jacob Wallenbergs Stiftelse, Jernkontoret, Kungl. Vitterhetsakademien, LIF – de forskande läkemedelsföretagen, Oscar och Maria Ekmans Donationsfond, SULF – Sveriges universitetslärare och forskare, Sveriges Ingenjörer, Vetenskapsrådet, Vinnova, Wenner-Gren Stiftelserna och ÅForsk.ForskarFredag arrangeras
den 25-30 september

Gratis aktiviteter runt om i Sverige och online


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *