N.Ö.R.D – ansök online till Forskar Grand Prix 2019

Skapad:

2019-09-10

Senast uppdaterad:

2022-06-21
Presentera din forskning på fyra minuter. Var med i Forskar Grand Prix! Genom N.Ö.R.D (Nationell Övergripande Rikstäckande Deltävling) kan du vinna en plats i finalen av Forskar Grand Prix den 26 november 2019!

You can read this page in English here

I samband med vetenskapsfestivalen ForskarFredag i slutet av september hålls flera lokala Forskar Grand Prix-deltävlingar runtom i landet. Vinnaren i varje deltävling går vidare till den nationella finalen i Forskar Grand Prix i Stockholm den 26 november. Vill du också vara med och tävla? N.Ö.R.D är den öppna uttagningen för forskare i hela landet – skicka in ditt bidrag till oss och tävla om en plats direkt i finalen!

  Undrar du hur det är att delta i Forskar Grand Prix?  Läs en intervju med förra årets vinnare Rezan Güler här!

Gör så här:

 1. Förbered en max 4 minuter lång presentation om din forskning. Presentationen ska framföras på svenska eller engelska. Du får använda hjälpmedel som Powerpoint, rekvisita, kläder, filmer m.m. men tänk på att du ska kunna framföra presentationen live på en scen.
 2. Spela in presentationen med mobiltelefon eller dylikt. Tänk på att vi vill se dig i helbild, som om du framför presentationen live. Inga klippningar ska göras. OBS! Kvalitén på filmen spelar ingen roll, det viktiga är att vi ser och hör dig och att du får fram din presentation.
 3. Ladda upp filmen på Youtube (eller annan videotjänst) och ange länken i formuläret nedan tillsammans med övriga uppgifter. Om du vill kan du göra filmen privat så den bara kan ses av den som har lösenord.
 4. Skicka in din anmälan senast den 20 oktober!

Så här gör du din presentation!

Urval och bedömning

Urvalet görs av en uttagningsjury (inte samma som i finalen) och de bedömer presentationerna utifrån de TRE F:en:

 • FORSKNING – Hur väl du lyckas beskriva den vetenskapliga processen (frågeställning, metod, slutsats, etc). Observera att det inte handlar om att bedöma själva forskningens kvalité.
 • FÖRSTÅELSE – Hur väl du lyckas skapa en dramaturgi i presentation och hur du använder språket (lätta/svåra ord, målande beskrivningar, m.m.).
 • FRAMFÖRANDE – Hur väl du lyckas engagera publiken med hjälp av kroppsspråk, röst, utspel, osv.

Coachning

Om du går vidare får du ytterligare coachning i presentationsteknik. Där får du med dig kunskap och erfarenheter som du kommer att ha nytta av länge efter tävlingen! Det är detta moment som tidigare deltagare har värdesatt allra mest.

Hållpunkter

 • Sista anmälningsdag är den 20 oktober.
 • Senast den 5 november får du besked om du kommit med.
 • Under vecka 45-46 får du en masterclass i presentationsteknik för att utveckla din presentation. Tid bestäms i samråd med dig.
 • Den 25 november hålls ett förmöte i Stockholm med alla finalister vilket följs av en middag.
 • Finalen äger rum den 26 november på Nalen i Stockholm, räkna med att vara på plats hela dagen.
 • Vetenskap & Allmänhet står för logi, men inte eventuell resa till/från Stockholm.

Svar på vanliga frågor

Anmälan stänger den 20 oktober.


Har du en deltävling nära dig?

Om du är verksam vid Blekinge tekniska högskolaHögskolan i BoråsLunds universitetHögskolan i SkövdeMälardalens högskola, Stockholms universitet, KTH eller Karolinska institutet har du möjlighet att vara med i din lokala deltävling i anslutning till vetenskapsfestivalen ForskarFredag. Du får personlig coachning och tävlar om en plats i finalen mot 3-6 andra tävlande. Ta kontakt med  projektledaren vid ditt lärosäte eller skicka ett mail till [email protected] så hjälper vi dig att komma i kontakt med rätt person.


Forskar Grand Prix arrangeras årligen sedan 2012 av forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova och samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet.

Kontakt:

Anders Sahlman, projektledare Forskar Grand Prix-finalen
Verksamhetsutvecklare på Vetenskap & Allmänhet
[email protected]
070-734 07 85


Anmälan:ForskarFredag arrangeras
den 25-30 september

Gratis aktiviteter runt om i Sverige och online


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *