Elever hjälper forskare träna nyckelpige-robot

Skapad:

2018-09-09

Senast uppdaterad:

2022-06-21
Pressmedelande 180909

I dagarna ger sig 15 000 elever ut i naturen för att fotografera nyckelpigor. Med hjälp av bilderna ska forskare vid Naturhistoriska riksmuseet träna en robot att känna igen Sveriges över 60 arter av nyckelpiga.

– Jag är jättenöjd med bilderna som kommit in så här långt. Det här är ett helt unikt material för mig som forskare, och barnen gör verkligen ett fantastiskt jobb, säger Miroslav Valan, forskare vid Naturhistoriska riksmuseet och företaget Savantic.

I Nyckelpigeförsöket använder eleverna en specialutvecklad app för att fotografera och ladda upp sina bilder på nyckelpigor. Experimentet är öppet för alla, och många privatpersoner är också ute och jagar nyckelpigor för att hjälpa forskningen framåt. Allt som krävs för att delta är en smart mobil eller läsplatta.

En app som kan känna igen olika djur- och växtarter skulle kunna göra det lättare för människor att upptäcka naturen, samtidigt som den kan bli ett viktigt verktyg för miljöarbetet.

– Vi människor påverkar naturen på olika sätt som hotar den viktiga mångfalden av växter och djur. Med en sådan här app kan vi få bättre information om arterna i vår omvärld, och tillsammans göra något åt problemet, säger Martin Bergman, projektledare för Nyckelpigeförsöket på Vetenskap & Allmänhet.

Den färdigtränade appen kommer att finnas tillgänglig våren 2019.

Nyckelpigeförsöket är en del av vetenskapsfestivalen ForskarFredag med aktiviteter i hela landet den sista fredagen och lördagen i september. ForskarFredag skapar mötesplatser mellan forskare och allmänhet, visar upp aktuell forskning och hur forskning går till. De lokala och regionala evenemangen arrangeras i år i Borås, Blekinge, Dalarna, Eksjö, Falköping, Gotland, Göteborg, Jönköping, Lidköping, Linköping, Luleå, Lund, Norrköping, Piteå, Skellefteå, Skövde, Stenstorp, Stenungsund, Stockholm, Sundsvall, Södertälje, Umeå, Uppsala, Västerås, Växjö, Öland, Örnsköldsvik och Östersund, och samordnas nationellt av föreningen Vetenskap & Allmänhet sedan 2006.

För att komma i kontakt med deltagande klasser i ert närområde,
kontakta projektledare Martin Bergman, Vetenskap & Allmänhet, [email protected]


Kontakt:

Miroslav Valan, forskare Naturhistoriska riksmuseet och Savantic AB, [email protected], tel 072-540 42 67.
Martin Bergman, projektledare Nyckelpigeförsöket, Vetenskap & Allmänhet, [email protected], tel 070-255 38 91.
Lena Söderström, projektledare ForskarFredag, Vetenskap & Allmänhet, [email protected], tel 070-716 06 44.

Nyckelpigeförsöket genomförs med stöd från Formas, EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont 2020 – Marie Sklodowska-Curie grant agreement No. 642241, samt ForskarFredags samarbetspartners: AFA Försäkring, IKEM – Innovations- och Kemiindustrierna i Sverige, Jernkontoret, Kungl. Vitterhetsakademien, Naturvetarna, Oscar och Maria Ekmans Donationsfond, SULF – Sveriges universitetslärare och forskare, Sveriges Ingenjörer, Vetenskapsrådet, Vinnova, Wenner-Gren Stiftelserna och Åforsk samt EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont 2020, GA 818421.​Hjälp forskare att tolka budskapen i skolmiljön
Årets massexperiment!


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *