EN VETENSKAPSFESTIVAL FÖR HELA EUROPA

Skapad:

2017-09-28

Senast uppdaterad:

2022-06-21
Den 29 september från Lissabon till Bukarest, från Rom till Helsingfors, kommer forskare i 30 europeiska länder och i 300 städer att berätta, visa och dela sin forskning med allmänheten genom en rad aktiviteter, experiment, utställningar och samtal under European Researchers Night, Europas största vetenskapsfestival.

Two women celebrating in the street.
SHARPER – European Researchers Night i Perugia, Italien

Under slutfasen av förberedelserna för ForskarFredag (Researchers Night) i Sverige passade vi på att ta reda på vad som händer i de andra EU-länderna.

I Finland arrangeras Researchers Night i 14 städer.

– Vi har ett mycket brett program för alla olika typer av besökare, säger Philippos Papadakis, kärnfysiker på Accelerator Laboratory vid Jyväskylä Universitet i Finland.

– Vi har ett fullspäckat heldagsprogram som involverar nästan alla våra institutioner, från naturvetenskap till humaniora. Några av våra höjdpunkter inkluderar en ljusshow på universitetsbyggnadens fasad i samarbete med ljuskonstnären Kari Kola och en öppen rundtur i cyklotronen, partikelacceleratorn, som används för kärnfysikförsök.

Under tidigare år har Philippos och hans kollegor fått mycket positiv respons från besökarna på Researchers’ Night. Det är allt från unga studenter till morföräldrar som följer med sina barnbarn till olika aktiviteter efter skolan.

– Det är väldigt spännande att se!

European Researchers' Night in Finland
Foto: Jiri Halttunen, Jyväskylä universitet, Finland

I Dublin kommer popup-festivalen ”PROBE, ett samarbete mellan Trinity College och Dublin Science Gallery, att fylla torget på Trinity College med exklusiva föreställningar, interaktiva workshops, en mässa och samtal.

– Genom storytelling kommer vi att vägleda besökare in i framtiden som består av små satelliter, vacciner, artificiell intelligens och mycket mer, säger Niamh O’Doherty organisatör av Researchers’Night.

Vid förra årets evenemang arrangerade de en timmes samtal om livets uppkomst med flera forskare i det vackra Long Room i The Old Library på Trinity College. Panelen bestod av en geolog, en zoolog, en genetiker och en arkivist, som alla tog med sig fascinerande artefakter från den naturhistoriska avdelningen.

– En höjdpunkt var när den stora hajkäken skickades runt i publiken och alla fick chansen att hålla i den! Jag ser fram emot årets evenemang också!

Pop-up-festivalen ”PROBE” i Dublin, Irland.

Aleksandra Divac Rankov, forskareInstitutet för molekylär genetik och genetisk teknik vid universitetet i Belgrad berättar om deras program som spänner över 11 städer i Serbien.

– Vi startade redan i september med en informationskampanj där en vetenskapsbuss åkte runt i städerna för locka allmänheten till evenemanget på Researchers Night. Som forskare är det verkligen stimulerande att delta i European Researchers Night. Den roligaste delen av vårt arbete är att främja intresset för vetenskap, att få prata med människor som inte vet så mycket om det och att få interagera med barn, de är så fördomsfria. Det ger mig energi för hela året.

European Researchers Night i Serbien. Foto: IMGGE, Serbien

Den italienska halvön är fylld med aktiviteter från norr till söder. Leonardo Alfonsi från Perugia, berättar om sitt spännande program.

– Vi har skapat ett event som heter ”Forskarpub” (Researchers on tap), i samarbete med en lokal pub, där gästerna kan diskutera en vetenskaplig fråga över en drink på kvällen. I en annan del av staden arrangerar de ett spel där unga kan matcha forskare med forskningsområde i syfte att eliminera stereotyper inom forskning.

– Tanken är att få fler kvinnor intresserade av vetenskap och teknik och att uppmuntra unga att fundera på en forskningskarriär.

Det här är bara några av de hundratals aktiviteter som kommer att äga rum i hela Europa på fredag den 29 september. Så om du är nyfiken på universums mysterium, hur du avkodar gamla DNA, på den senaste utvecklingen inom cancerforskning eller vad en musikforskare gör på dagarna, tveka inte att kolla var ditt närmaste Researchers Night/ForskarFredagevenemang äger rum.

Kom och ta reda på hur europeiska forskare arbetar för att lösa akut globala problem. Den 29 september är en dag för uppfinningsrikedom, kreativitet och fantasi, och ingen fråga är för dum för att ställas.

För mer information om evenemang nära dig, se Europeiska kommissionens webbplats. 

I Sverige arrangeras aktiviteter i 28 städer under ForskarFredag, se webbplatsen.

Originalartikel på engelska av 

/Giulia GaudenziForskarFredag arrangeras
den 25-30 september

Gratis aktiviteter runt om i Sverige och online


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *