Forskarna förbereder sig för final

Skapad:

2016-10-18

Senast uppdaterad:

2022-06-21
Forskar Grand Prix i Blekinge 2016. Vinnaren Hanna Tuvesson längst till höger. Foto: Karin Persson, Violi photography.Konstgjord spindeltråd, appar som hjälper dig att stressa mindre och genomskinliga njurar. Det handlar tre av de sju bidragen som gått till final i Forskar Grand Prix om.

Forskar Grand Prix i Blekinge 2016. Vinnaren Hanna Tuvesson längst till höger. Foto: Karin Persson, Violi photography.
Forskar Grand Prix i Blekinge 2016. Vinnaren Hanna Tuvesson längst till höger. Foto: Karin Persson, Violi photography.

 

Tävlingsuppgiften är att presentera sin forskning så roligt, spännande och begripligt som möjligt på bara fyra minuter. Sju regionala deltävlingar har anordnats i anslutning till vetenskapsfesten ForskarFredag runt om i landet.

I Borås vann Anita Pettersson med sitt bidrag om att återanvända de material som finns i våra avfallsströmmar. I Karlshamn tog Hanna Tuvesson hem segern med ”Det ligger i luften – Atmosfär, vårdpersonal och psykiatrisk slutenvård”.

Malmö korade Johan Brännmark som vinnare med presentationen om ”Förväntningar som begränsningar”. Stockholms deltävling vanns av David Unnersjö-Jess som berättade om ”Hur gör man en njure genomskinlig, och hur kan det hjälpa oss förstå njurens funktion?”.

I Uppsala segrade Marlene Andersson med ”Hur spinner spindlar sin fantastiska tråd?”. Deltävlingen i Västerås vanns av Caroline Eklund med bidraget ”Vad krävs av ett webb-baserat program för stödja personer att ändra sitt beteende och minska sin stress?”.

I Lund segrade Nellie Linander som talade om insekters flygkontroll och förmåga att undvika kollisioner.

Vinnarna möts i finalen på Nalen i Stockholm den 29 november. Se 2015 års final i sin helhet här.

Läs mer om Forskar Grand Prix.

FGPlogga


ForskarFredag 2022Vetenskapsfestivalen ForskarFredag skapar dialog mellan forskare och allmänhet. Delta och upptäck hur spännande forskning är. I år arrangeras ForskarFredag den 26/9- 1/10-2022 på ett 30-tal orter runt om i landet. Alltid kostnadsfritt!

ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

Medborgarforska för miljön


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.