ForskarFredag i hela landet

Skapad:

2015-09-28

Senast uppdaterad:

2022-06-21
Forskare från Stockholms Universitet pratar med besökareI fredags var det ForskarFredag från Malmö i söder till Piteå i norr. Forskare träffade skolelever och allmänhet och visade upp spännande forskning och samtalade om vad forskare gör. Här är några nedslag i nyhetsflödet.


Forskare från Stockholms Universitet pratar med besökare


Blekinge – Forskning om barnhälsovård tog hem segern

ForskarFredag arrangerades på Kreativum för åttonde året i rad. Johanna Tell, doktorand på Blekinge Tekniska Högskola, vann Forskar Grand prix-deltävlingen med ”Barnhälsovården på webben”.  På förmiddagen var ca 200 gymnasieelever på plats, på eftermiddagen bjöds allmänheten in. Under kvällen slogs besöksrekord med 850 personer.
– Vi vill visa att forskning är spännande och roligt och för vem som helst, säger Annica Paulsson Lövstedt, projektledare för Forskarfredag Karlshamn.

Läs mer:

Vi vill visa att forskning är spännande och roligt


Malmö – Metaller som försvinner

Tandläkaren Silvia Galli korades som segrare i Malmös deltävling av Forskar Grand Prix. Silvia Galli imponerade publik och jury med sitt framförande om metaller som försvinner.

Läs mer:


Jönköping – ForskarFredag i morgonradio

ForskarFredag uppmärksammades under morgonen i P4 Jönköpings morgonprogram. Lotta Tomasson, nationell samordnare av ForskarFredag på Vetenskap & Allmänhet, medverkade och berättade om ForskarFredag, European Researchers’ Night, källkritik och vad forskning är.
– Forskare är ett yrke som behöver uppmärksammas. Man kan bli forskare precis som man kan bli brandman, butiksbiträde eller vad som helst, det är ett vanligt jobb.

Ett 50-tal forskare berättade om vad de gör och varför, bland annat på Campus arena och Spira där det hölls Science after work.

– Tanken är att skapa en mötesplats för forskare och allmänhet. Forskare kan då på ett kortfattat och lättbegripligt sätt berätta om sin forskning. Många har en förställning om hur en forskare ser ut och vad de gör, nu kanske man kan få en annan bild av det, säger Maria Nordström, kommunikatör på Jönköping University.

Läs mer:

Tanken är att skapa en mötesplats för forskare och allmänhet.


Karlstad – Lådkameror, ljus och energi

Elever från Rudsskolan fick fotografera med lådkameror och framkalla foton på traditionellt vis när de lärde sig mer om energi och ljus på Karlstads universitet. Under dagen fick de också prova att använda laser för att ge energi till en solcell som sedan drev en musikspelare och lära sig mer om förra årets Nobelpristagare i fysik.
– Forskarfredag är ett roligt tillfälle för forskare och besökare att träffas och samtala, att upptäcka forskning man inte visste fanns och se hur forskningsresultaten påverkar oss i vår vardag, säger Susanne Walan, projektledare vid Karlstads universitet.

Läs mer:

Forskarfredag är ett roligt tillfälle för forskare och besökare att träffas.


Linköping – Populärt att låna en forskare

I Linköping och Norrköping fick skolelever och allmänhet för andra året träffa forskare i workshops, science cafés och öppna labb och lära sig mer om hur det är att jobba som forskare. Särskilt populärt var Låna en forskare, där forskare åker ut till skolklasser för att prata om vad en forskare är och gör. Även forskarfikat på Stadsmissionens café om Killars våld mot tjejer i nära relationer var en populär aktivitet.

– Det finns ibland ett avstånd mellan det som kallas forskning på akademisk nivå och det som människor tycker berör dom, säger marknadschefen Björn Stafstedt.

Läs mer:


Skövde – Dansande robot väckte intresse

400 gymnasieelever i Skövde lärde sig mer om forskning i teknik, naturvetenskap och ekonomi under ForskarFredag. En liten dansande och talande robot väckte stort intresse.

Läs mer:


Skellefteå – Kaffeodling och fjärilar

I Skellefteå har forskningen flyttat ut till ungdomsgården Femtiettan mitt i stan, med Estradpoesi, best of TED -talks, workshop och kaffeexperten Johan Fahlgren bjöd på provsmakning och berättade om den forskning som pågår kring kaffets odlingsmiljö.

Läs mer:Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *