Många morötter blir det … 21 000 elever anmälda till Grönsaksförsöket

Skapad:

2014-09-11

Senast uppdaterad:

2022-06-21Nästa vecka kommer mer än 21 000 elever att hjälpa forskare att ta reda på hur mycket frukt och grönt barn och ungdomar i Sverige äter. Det är dags för ForskarFredags massexperiment 2014 – Grönsaksförsöket.

Matvanekollen exempel

Det är jätteroligt med så många ”forskningsassistenter”. Och förhoppningsvis kan vi få riktigt bra underlag till våra analyser, säger Ulla-Kaisa Koivisto Hursti, forskare på Livsmedelsverket.

I massexperimentet, som pågår under veckorna 38–39, kommer eleverna att hjälpa Ulla-Kaisa Koivisto Hursti och hennes kollegor på Livsmedelsverket att ta reda på hur frukt- och grönsaksätandet ser ut bland barn och ungdomar i Sverige. De anmälda klasserna kommer från Kiruna i norr till Trelleborg i Söder, och har ett brett åldersspann –från förskoleklasser till tredje året på gymnasiet.

Både den geografiska spridningen och åldersspridningen är otroligt bra, eftersom vi vill se om det finns skillnader i frukt- och grönsaksätandet mellan olika åldersgrupper eller i olika delar av landet – och mellan flickor och pojkar också för den delen, säger Ulla-Kaisa Koivisto Hursti.

För eleverna är massexperimentet en chans att delta i riktig forskning. Samtidigt lär de sig mer om matens innehåll, måltidernas och näringsämnenas betydelse för hälsan, sjukdomar och olika organs funktion i kroppen.

 

Läs mer om massexperimentet här.

ForskarFredags massexperiment 2014 är utvecklat och utformat av forskaren Ulla-Kaisa Koivisto Hursti vid Livsmedelsverket i samarbete med Vetenskap & Allmänhet, VA.GRÖNSAKSFÖRSÖKET_webbLäs de senaste nyheterna som rör ForskarFredag

ForskarFredag arrangeras
den 25-30
september 2023


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE TILL KLASSRUMMET I APRIL

Alla forskare med lediga tider

Vill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *