Många morötter blir det … 21 000 elever anmälda till Grönsaksförsöket

Skapad:

2014-09-11

Senast uppdaterad:

2022-06-21Nästa vecka kommer mer än 21 000 elever att hjälpa forskare att ta reda på hur mycket frukt och grönt barn och ungdomar i Sverige äter. Det är dags för ForskarFredags massexperiment 2014 – Grönsaksförsöket.

Matvanekollen exempel

Det är jätteroligt med så många ”forskningsassistenter”. Och förhoppningsvis kan vi få riktigt bra underlag till våra analyser, säger Ulla-Kaisa Koivisto Hursti, forskare på Livsmedelsverket.

I massexperimentet, som pågår under veckorna 38–39, kommer eleverna att hjälpa Ulla-Kaisa Koivisto Hursti och hennes kollegor på Livsmedelsverket att ta reda på hur frukt- och grönsaksätandet ser ut bland barn och ungdomar i Sverige. De anmälda klasserna kommer från Kiruna i norr till Trelleborg i Söder, och har ett brett åldersspann –från förskoleklasser till tredje året på gymnasiet.

Både den geografiska spridningen och åldersspridningen är otroligt bra, eftersom vi vill se om det finns skillnader i frukt- och grönsaksätandet mellan olika åldersgrupper eller i olika delar av landet – och mellan flickor och pojkar också för den delen, säger Ulla-Kaisa Koivisto Hursti.

För eleverna är massexperimentet en chans att delta i riktig forskning. Samtidigt lär de sig mer om matens innehåll, måltidernas och näringsämnenas betydelse för hälsan, sjukdomar och olika organs funktion i kroppen.

 

Läs mer om massexperimentet här.

ForskarFredags massexperiment 2014 är utvecklat och utformat av forskaren Ulla-Kaisa Koivisto Hursti vid Livsmedelsverket i samarbete med Vetenskap & Allmänhet, VA.GRÖNSAKSFÖRSÖKET_webb


ForskarFredag arrangeras
den 25-30 september

Gratis aktiviteter runt om i Sverige och online


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *