Forskare i centrum i hela Europa på fredag

Skapad:

2011-09-19

Senast uppdaterad:

2022-06-21Pressmeddelande 110919

Träffa forskare i ditt köpcenter, på puben, i skolan eller på torget! Den 23 september firas ForskarFredag på 28 orter i Sverige – och samtidigt i 32 länder runt om i Europa.

Upplev experimentshower, fika på Science Café, se film, delta i workshops och möt forskare på en rad nya sätt. Evenemangen är gratis och öppna för barn, ungdomar och vuxna. Bara i Sverige erbjuds hundratals aktiviteter där alla är välkomna att undersöka, chatta, spela, diskutera och experimentera.

– ForskarFredag vill visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb, säger Lotta Tomasson, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, VA, som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

EU-kommissionen har utlyst den fjärde fredagen i september till Researchers’ Night som firas över hela Europa sedan 2005. I Sverige kallas dagen ForskarFredag. I år blir det evenemang på rekordmånga orter: i Falköping, Flemingsberg, på ett tiotal orter i Kalmar och Kronobergs län, liksom i Karlshamn, Karlstad, Lidköping, Luleå, Skellefteå, Skövde, Stenstorp, Stenungsund, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Umeå, Uppsala, Västerås, Örebro och Örnsköldsvik.

– Vi hoppas att besökarna både har kul och känner att forskning berör oss alla i vardagen, säger Lotta Tomasson.
En del i det är att forskare kartlägger Sveriges kylskåpsvanor med hjälp av 3 000 skolelever. Resultaten av massexperimentet presenteras i en forskningsrapport i slutet av året.

Arrangörer av ForskarFredag är universitet, högskolor, science centers, regioner och organisationer som vill främja forskning och regional utveckling. Evenemangen samordnas av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av EU-kommissionen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

Program, pressbilder och mer information finns på www.forskarfredag.se

Vid frågor kontakta:
Lotta Tomasson, Vetenskap & Allmänhet, projektledare ForskarFredag Sverige, 070-255 38 91, [email protected]

[textblock title=”Vetenskap & Allmänhet, VA, främjar dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare” text=”Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former om forskning. VA utvecklar också ny kunskap om samspelet forskning – samhälle genom opinionsundersökningar och studier. Medlemmar är ett 80-tal organisationer, myndigheter, företag och föreningar. Dessutom finns individuella medlemmar.” link=”www.v-a.se” link_label=”Se även www.v-a.se” style=”orange”]


Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *