Forskare i centrum i hela Europa på fredag

Skapad:

2011-09-19

Senast uppdaterad:

2022-06-21Pressmeddelande 110919

Träffa forskare i ditt köpcenter, på puben, i skolan eller på torget! Den 23 september firas ForskarFredag på 28 orter i Sverige – och samtidigt i 32 länder runt om i Europa.

Upplev experimentshower, fika på Science Café, se film, delta i workshops och möt forskare på en rad nya sätt. Evenemangen är gratis och öppna för barn, ungdomar och vuxna. Bara i Sverige erbjuds hundratals aktiviteter där alla är välkomna att undersöka, chatta, spela, diskutera och experimentera.

– ForskarFredag vill visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb, säger Lotta Tomasson, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, VA, som koordinerar ForskarFredag i Sverige.

EU-kommissionen har utlyst den fjärde fredagen i september till Researchers’ Night som firas över hela Europa sedan 2005. I Sverige kallas dagen ForskarFredag. I år blir det evenemang på rekordmånga orter: i Falköping, Flemingsberg, på ett tiotal orter i Kalmar och Kronobergs län, liksom i Karlshamn, Karlstad, Lidköping, Luleå, Skellefteå, Skövde, Stenstorp, Stenungsund, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Umeå, Uppsala, Västerås, Örebro och Örnsköldsvik.

– Vi hoppas att besökarna både har kul och känner att forskning berör oss alla i vardagen, säger Lotta Tomasson.
En del i det är att forskare kartlägger Sveriges kylskåpsvanor med hjälp av 3 000 skolelever. Resultaten av massexperimentet presenteras i en forskningsrapport i slutet av året.

Arrangörer av ForskarFredag är universitet, högskolor, science centers, regioner och organisationer som vill främja forskning och regional utveckling. Evenemangen samordnas av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av EU-kommissionen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

Program, pressbilder och mer information finns på www.forskarfredag.se

Vid frågor kontakta:
Lotta Tomasson, Vetenskap & Allmänhet, projektledare ForskarFredag Sverige, 070-255 38 91, [email protected]

[textblock title=”Vetenskap & Allmänhet, VA, främjar dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare” text=”Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former om forskning. VA utvecklar också ny kunskap om samspelet forskning – samhälle genom opinionsundersökningar och studier. Medlemmar är ett 80-tal organisationer, myndigheter, företag och föreningar. Dessutom finns individuella medlemmar.” link=”www.v-a.se” link_label=”Se även www.v-a.se” style=”orange”]


ForskarFredag arrangeras
den 25-30 september

Gratis aktiviteter runt om i Sverige och online


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *