Drama och lek som verktyg för att locka öka intresset för att få unga att läsa mer. Berättelser och perspektiv från den nyutkomna forskningsantologi, Rum för läsning. Att arbeta med litteratur i förskolan.

Litteraturläsning spelar roll. Litteratur, lek och drama med barn i förskoleåldern. De senaste åren har barns minskade läsning diskuterats på bred front, oftast med fokus på språkutveckling. Att litteraturläsning ger ett större ordförråd är klarlagt. Men, att ta del av litteratur är också en estetisk upplevelse, kopplad till fantasi, kreativitet och reflektion.
I en nyutkommen forskningsantologi, Rum för läsning. Att arbeta med litteratur i förskolan (2024) ges ett antal uppslag till hur högläsning och litteraturarbete kan utformas på en rad olika lek- och lustfyllda sätt. Som en av redaktörerna medverkar Kristina Hermansson med ett kapitel om hur enkla dramatekniker med kan fördjupa läsningen utifrån vad de unga läsarna tar fasta på. Med avstamp i denna studie och annan aktuell forskning om litteraturläsning med barn, diskuterar vi hur litteraturläsning kan bli ett lekfullt och lärorikt äventyr där stora och små tillsammans kan utforska text och bild.
I samband med programpunkten kommer det att finnas möjlighet att ställa frågor till medverkande.
Medverkande forskare
Kristina Hermansson, universitetslektor, Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Göteborgs universitet
Tid
Måndagen den 23 september, kl. 17:00–18:00
Plats
Kulturhuset i Bergsjön,
Bergsjöns Kulturhusväg 4A
Göteborg
Mer information
Läs mer om programpunkten här
Målgrupp
För familjer, för alla
Kontaktperson
Jonas Martinsson
E-post: [email protected]
Telefon: 076-61 85 412
Arrangör
Göteborgs universitet och Läs mer om ForskarFredag vid Göteborgs universitet.