ForskarFredag 2018 – stort tack!

Skapad:

2018-10-18

Senast uppdaterad:

2022-06-20
En liten pojke tittar i ett mikroskop under ForskarFredag i Umeå
Den 28-29 september arrangerades ForskarFredag i hela Sverige. Aktiviteterna lockade över 17 000 besökare och engagerade fler än 550 forskare. ForskarFredag riktar ett stort tack till alla arrangörer, forskare, besökare och samarbetspartners!

En liten pojke tittar i ett mikroskop under ForskarFredag i Umeå
Umeå universitet arrangerar ForskarFredag för hela familjen. Foto: Mattias Pettersson.

Den sista veckan i september, med särskild tyngdpunkt på fredagen och lördagen, uppmärksammades forskning och forskarnas arbete genom hundratals aktiviteter på 29 orter i hela landet. Skolklasser och intresserad allmänhet bjöds in till prova på-aktiviteter, workshops, samtal, tävlingar, shower och guidade turer i forskningsmiljöer. Lördagshoppare kunde träffa forskare i köpcentret, det bjöds på after work, after school, science café och mycket mer. 66 skolklasser fick besök av forskare i klassrummet och 31 forskare slipade sin förmåga att berätta om sin forskning på ett lättillgängligt sätt genom att ställa sig på scenen i tävlingen Forskar Grand Prix.

Aktiviteterna arrangerades av lärosäten, science centers, museer, arkiv, forskningscenter, kommuner, landsting och regionförbund. Stort tack för ert arbete!

Vi riktar också ett varmt tack till våra samarbetspartners som gjorde den nationella samordningen av ForskarFredag 2018 möjlig: AFA Försäkring, EU-kommissionen, IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, Jernkontoret, Kungl. Vitterhetsakademien, Naturvetarna, Oscar och Maria Ekmans Donationsfond, SULF – Sveriges universitetslärare och forskare, Sveriges Ingenjörer, Vetenskapsrådet, Vinnova, Wenner-Gren Stiftelserna och ÅForsk.

Vill du arrangera en aktivitet, delta som forskare eller stötta den nationella samordningen med ett ekonomiskt bidrag 2019? Kontakta oss!

ForskarFredag samordnas nationellt av föreningen Vetenskap & Allmänhet som främjar dialog och öppenhet mellan allmänhet och forskare. I februari publicerar vi en rapport som sammanfattar ForskarFredag 2018.

Helt makalöst!
– Tjej, 10 år, besökte ForskarFredag på Station Linné på Öland

ForskarFredag vidgar vyerna för eleverna och visar på möjligheter. Det är intressant; kan koppla det till den egna undervisningen. Är mycket tacksam för detta trevliga arrangemang!
– Gymnasielärare i Jönköpings län

Jag tror att det är inspirerande att se olika fenomen visas konkret och påtagligt framför ögonen och inte bara läsa om dem i en bok eller höra om dem genom en lärare. Dessutom är det nog nyttigt att se att forskare inte är några stofiler utan att de är intelligenta och roliga människor som valt en intressant karriär.
– Forskare vid KTH, medverkade vid ForskarFredag på AlbaNova i Stockholm


Spana in det sociala medieflödet under ForskarFredag 2018:ForskarFredag arrangeras
den 25-30 september

Gratis aktiviteter runt om i Sverige och online


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *