Linn Berglund

Kan skogen läka sår?

✓ På plats

✓ Online

✓ Åk f-3

✓ Åk 4-6

✓ Åk 7-9

✓ Gymnasiet

✓ Arbetsplats/
organisation

✓ Svenska

✓ Engelska

✓ Material-
vetenskap

Jag har världens roligaste jobb och i min forskning utvecklar jag framtidens hållbara material.

Cellulosa är ett material som finns lite överallt omkring oss. Det kan utvinnas ur biomassa från exempelvis trä eller matavfall. Genom att rena cellulosan och sedan separera den ner i sin minsta beståndsdel får vi nanocellulosa. Nanocellulosa i form av nanofiber med en diameter under hundra nanometer, vilket är tusen gånger mindre än ett hårstrå, formar tillsammans väldigt starka nätverk.

Min forskning fokuserar på att separera nanocellulosa så miljövänligt och energieffektivt från bla trä och industriella restprodukter för att möjliggöra en mängd väldigt attraktiva egenskaper och i sin tur användningsområden.

Så man skulle kunna säga att jag jobbar med att först bryta ner biomassan till nanoskala för att sedan kunna bygga upp den igen!

I och med att jag jobbar hela vägen från råmaterial till applikation, så ligger mycket utav intresset i att ta tillvara på så mycket utav biomassans komponenter som möjligt för en ökad resurseffektivitet MEN också för att ta tillvara på och nyttja de naturliga egenskaperna hos biomassan för att på så sätt utveckla specifika egenskaper beroende på användningsområde.

Som ett exempel så har nanocellulosans egenskaper visat sig passa alldeles utmärkt för att ta fram en ny sorts sårförband för att kunna läka sår som inte vill läka. Det är stark och genomskinligt vilket gör att sårläkningen går att följa utan att öppna upp förbandet i onödan, men det kan också absorbera oerhörda mängder vätska som är viktigt vid tillexempel brännskador. Men nanocellulosan har även andra användningsområden som tillexempel förpackningsmaterial eller tillsats för att ändra konsistensen på glass!


Om besöket är på plats kan jag komma till

Luleå


Luleå Tekniska universitet

Institutionen för teknikvetenskap och matematik

Läs mer om min forskning


Bokningen öppnar den 14 augusti

Då kommer lediga tider att synas här och det går att skicka en förfrågan. Anmäl dig till ForskarFredags mejllista om du vill ha en påminnelse när bokningen öppnar.


Hjälp forskare att tolka budskapen i skolmiljön
Årets massexperiment!


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *