I dag står forskningen i centrum!

Skapad:

2019-09-27

Senast uppdaterad:

2022-06-21
I dag hålls klimatmanifestationer i hela Sverige och världen över på initiativ av Fridays for Future. ”Lyssna inte på mig, lyssna på forskarna”, säger Greta Thunberg. Det är vad vetenskapsfestivalen ForskarFredag bjuder in till i dag.

– ForskarFredag handlar om att skapa mötesplatser och dialog mellan forskare och allmänhet. Vi bjuder in alla intresserade att komma till aktiviteter runtom i landet. Vi hoppas på många bra samtal och att vi kan diskutera lösningar till de samhällsutmaningar världen står inför, säger Lena Söderström, nationell samordnare för ForskarFredag på föreningen Vetenskap & Allmänhet.

Vi hoppas på många bra samtal och att vi kan diskutera lösningar till de samhällsutmaningar världen står inför.

ForskarFredag är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival med hundratals aktiviteter på 30 orter runt om i hela Sverige, med den gemensamma nämnaren att skapa möten och dialog mellan allmänhet och forskare. ForskarFredag har arrangerats sedan 2006, alltid den sista fredagen och lördagen i september.

Flera av aktiviteterna handlar om klimat, miljö, resursanvändning och hållbar utveckling:

I Stockholm har forskarutställningen på AlbaNova universitetscentrum extra fokus på klimatfrågor och hållbar utveckling. Anmälda skolklasser kommer även få göra studiebesök på Östersjöcentrum och ha samtal i små grupper med miljö- och klimatforskare. I Blekinge kan besökarna prata om hållbar utveckling i lokalsamhället. I Växjö kan du reflektera över dricksvattnets betydelse i den interaktiva konstinstallationen deSALinatioON. Och i Skövde kan du titta in i Material ConneXion, världens största materialbibliotek med avancerade, innovativa och hållbara material.

ForskarFredag är en del av European Researchers’ Night, en europeisk vetenskapsfestival med aktiviteter i 371 städer i 30 länder i hela Europa, som arrangerats varje år sedan 2005. Tiotusentals forskare ägnar fredagen och lördagen åt att prata med cirka 1,5 miljoner besökare, berätta om ny, spännande forskning, hur forskning går till och om forskningens roll i samhället.

Välkommen!ForskarFredag arrangeras
den 25-30 september

Gratis aktiviteter runt om i Sverige och online


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *