”Vi vill öka kunskapen så att alla kan fatta ett faktabaserat beslut”

Skapad:

2019-09-23

Senast uppdaterad:

2022-06-02
Malin Bengnér är smittskyddsläkare i Region Jönköpings län och docent i infektionsmedicin. På fredag är hon en av flera hundra forskare i Sverige som deltar i ForskarFredag. Hon kommer prata om vaccin, vi ringde upp för att höra mer.

Hej Malin, vad kul att du är med i ForskarFredag!

– Hej! Tack!

Vad gör en smittskyddsläkare?

­– Vi jobbar förebyggande mot smittor, i samhället och inom vård och omsorg. Det finns en smittskyddsläkare i varje län.

Under ForskarFredag medverkar du i ett science café i Jönköping med rubriken ”Varför är vaccin världens viktigaste läkemedel – och varför är det vissa som tvekar?” Vad kommer du att prata om?

– Jag vill berätta om vaccin som en av världens bästa uppfinningar, inget annat läkemedel har räddat fler liv. Tyvärr ser vi nu en utveckling i Europa där bristande vaccinationstäckning leder till att fler och fler blir smittande av mässling. Så länge vi har en god vaccinationstäckning i samhället ser vi inte de sjukdomar vi vaccinerar mot omkring oss, men slutar vi vaccinera kommer de tillbaka. Sjukdomarna som vi vaccinerar mot är allvarliga: ett av tusen barn som får mässling dör av infektionen, och ännu fler drabbas av komplikationer, som till exempel lunginflammation.

Vad hoppas du på i samtalet med publiken?

– Det är viktigt att delta i ett sådant här samtal för att öka kunskapen om vaccin. Det är viktigt att nå dem som är tveksamma till att delta i vaccinationsprogrammet – men också dem som väljer att vaccinera sig och sina barn, men kanske aldrig reflekterat över varför. Alla vill göra det som är bäst för sina barn, och vi vill öka kunskapen så att alla kan fatta ett faktabaserat beslut. Jag hoppas på en aktiv dialog med publiken där vi kan prata om att göra ett aktivt val, och att oavsett vad man väljer får det konsekvenser.

Jag hoppas på en aktiv dialog med publiken där vi kan prata om att göra ett aktivt val, och att oavsett vad man väljer får det konsekvenser.

…några sista ord om ForskarFredag?

­– Att gå ut och berätta om forskning för allmänheten, det som kallas för den tredje uppgiften, är viktigt, men tyvärr ibland negligerat bland forskare. Det är extra viktigt i dag, i tider av fake news, alternativa fakta och en allmän skepsis mot vetenskapen.

Stort tack! Lycka till på fredag!Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

Lena Söderström

Tel 070-716 06 44

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *