I det enkla bor det vackra

Skapad:

2018-11-12

Senast uppdaterad:

2022-06-20
Nervösa forskare, en förväntansfull publik och en skärpt jury fyllde lokalen till bredden när det var dags för Forskar Grand Prix under årets ForskarFredag på Kreativum Science Center i Karlshamn. Att på ett tilltalande och begripligt sätt berätta om flera års avancerad forskning är ingen lätt uppgift, men denna eftermiddag var det tre modiga forskare som tog sig an utmaningen.

ForskarFredag på Kreativum Science Center 2018. Lina Nilsson, universitetslektor vid Linnéuniversitetet och jurymedlem vid Forskar Grand Prix och Mathias Roos, VD Kreativum Science Center. Foto: Joakim Lenell.

En som vet hur det känns var en av årets jurymedlemmar, Lina Nilsson. Lina är lektor vid Linnéuniversitetet och satt i år med som jurymedlem för att bedöma den vetenskapliga kvaliteten av framförandena. Orsaken till att Lina vet hur det känns att stå där, är att hon själv deltagit och vunnit Forskar Grand Prix i Blekinge 2012.

– Det var riktigt spännande att vara med, jag förstår precis hur forskarna känner sig innan uppförandet, det är riktigt nervöst. Jag var glad att jag vann och att jag fick äran att åka till Stockholm och representera länet, sen kan vi glömma hur det gick i finalen, säger Lina och skrattar.

För mig var det en aha-upplevelse att vara med i Forskar Grand Prix. Jag fick verkligen utmana mig själv i att kommunicera det jag gjorde. Nu tänker jag på det mycket ofta, även i min egen undervisning.

Svårigheten med enkelhet

Ofta tar forskningen sig an komplexa frågor som inte är helt enkla att förklara. Samtidigt finns inte forskningen enbart för sin egen skull, utan den ska vara nyttig för samhället. För att kunna förklara vilken nytta det komplexa har för samhället på ett tydligt sätt krävs övning.

– För mig var det en aha-upplevelse att vara med i Forskar Grand Prix. Jag fick verkligen utmana mig själv i att kommunicera det jag gjorde. Nu tänker jag på det mycket ofta, även i min egen undervisning, säger Lina.

Mycket små marginaler när vinnaren skulle utses

Forskarna från Blekinge Tekniska Högskola som utsatte sig för juryns och publikens bedömning under årets tävling på Kreativum Science Center hade vitt skilda fokusområden. Markus Fiedler på Institutionen för teknik och estetik presenterade med rubriken ”Omslutande video – omslutande upplevelse?” om hur nätverksteknik på bästa sätt ska möjliggöra framtidens videoupplevelser. Gunilla Åkesson Nilsson vid Institutionen för matematik och naturvetenskap berättade om ingenjörsstudenters materialkunskaper och Terese Lindberg vid Institutionen för hälsa gav en inblick i frågan om hjärtrytmrubbningar hos äldre. Alla forskarna gjorde bra ifrån sig och deras framträdanden föll både jury och publik i smaken. Resultatet blev riktigt jämnt, men det blev Markus Fiedler som tog hem segern. Han förbereder sig nu för finalen i Stockholm den 27 november.

– Jag tror att det som fällde det där lilla men viktiga avgörandet till Markus fördel var hans naturliga sätt att presentera och känslan han förmedlade av att han verkligen brinner för sitt ämne. Han använde sig inte heller av svåra begrepp och kunde tydligt förmedla både ”vadet” och ”huret” i sin forskning på ett charmigt sätt, säger Lina.

Intresset forskning finns

När dammet lagt sig efter Forskar Grand Prix stannade många kvar för att prata med de som presenterat. Långt in på eftermiddagen demonstrerade Markus Fiedler sitt arbete för besökare och åhörare. Lina Nilsson var också nöjd med dagen och hennes övertygelse om tydlig kommunikation förstärktes ytterligare när hon hörde deltagarnas och åskådarnas reaktioner och samtal.

– Vi som jobbar med forskning fastnar ofta i komplexa begrepp och vågar inte riktigt förenkla beskrivningen av det vi gör. Vi känner oss trygga i de termer vi kan och lärt oss, men de är inte alltid så bra att använda för att förmedla information till, eller entusiasmera andra personer utanför akademin. Min mormor frågade mig tidigare vad jag gjorde på jobbet och efter att jag svarat frågade hon ”Men vad gör du egentligen på jobbet?”. Då förstod jag att jag behöver vara ännu mer konkret, avslutar Lina.

/Mathias Roos, VD Kreativum Science CenterLäs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *