Vetenskaplig ordlista

Mellanstadiet

Skapad:

2016-09-19

Senast uppdaterad:

2022-08-22

   MELLANSTADIET

  • Forskare = En forskare är en person som forskar. Att forska är att ta reda på sådant som ingen visste innan. En forskares jobb är att ta fram ny kunskap och hitta svar på frågor inom ett visst ämne. Det går att forska om nästan vad som helst. Man kan till exempel forska om fjärilar, om böcker, om hur man blir en bra lärare eller om rymden. Ofta är forskaren expert inom ett visst område och kan väldigt mycket om just det. Forskare kan jobba till exempel på ett universitet, en högskola, ett företag eller på ett museum. För att bli forskare måste man studera på en högskola eller ett universitet under många år.

  • Forskning = Forskning är att undersöka saker på ett bestämt sätt. Man forskar för att ta reda på det vi inte vet. De nya kunskaperna man får genom forskning presenteras för andra forskare i en artikel i en vetenskaplig tidskrift, i en bok eller på möten med andra forskare.

  • Grundforskning = Forskaren försöker ta reda på något bara för att forskaren är nyfiken och för att vi inte vet hur det fungerar. Syftet med grundforskning är därför att ta reda på nya saker och göra så att vi lär oss saker vi inte visste förut. Det man upptäcker kan komma till användning på många sätt som man inte visste innan.

  • Tillämpad forskning = Forskaren försöker lösa ett speciellt problem. Problemet kan vara att rädda ett djur eller en växt som är på väg att utrotas, hur våra framtida städer ska se ut eller att hitta en ny medicin mot en sjukdom.

  • Studie = Forskning delas oftast upp i mindre bitar, olika studier. Ofta gör forskare en studie tillsammans med andra forskare. Man gör det då som ett projekt, där man har som mål att svara på en specifik fråga eller lösa ett speciellt problem. Studierna tillsammans är pusselbitar i jakten på ny kunskap. När en forskare har gjort en vetenskaplig studie skriver hen en artikel om resultaten och skickar artikeln till en vetenskaplig tidskrift.

  • Vetenskaplig tidskrift = En tidning där resultaten från nya vetenskapliga studier presenteras. Det finns många olika vetenskapliga tidskrifter. Ofta handlar tidskriften om ett speciellt ämne, till exempel om djur eller växter, om medeltiden eller om stjärnor. För att en forskningsartikel ska komma med i en vetenskaplig tidskrift måste andra forskare tycka att det är en bra och intressant artikel.

Kolla in våra ordlistor för alla årskurser i förskola, grundskola, gymnasieskola och vuxenutbildning.ForskarFredag 2023 över hela Sverige!

Dialog mellan forskare och allmänhet.


Delta och upptäck hur spännande forskning är!

25-30 september 2023VAD ÄR VETENSKAP?
Film som förklarar forskning!

Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *