Vetenskaplig ordlista

Föeskola/lågstadie

Skapad:

2016-09-19

Senast uppdaterad:

2022-08-22

FÖRSKOLA/LÅGSTADIE

  • Forskare = En forskare är en person som forskar. Att forska är att ta reda på sådant som ingen visste innan. Det går att forska om nästan vad som helst. Man kan till exempel forska om fjärilar, om böcker, om hur man blir en bra lärare eller om rymden. Forskaren lär sig väldigt mycket om det hen forskar om. Forskare kan jobba till exempel på ett universitet, ett företag eller på ett museum. För att bli forskare måste man gå i skolan väldigt länge och studera på en högskola eller ett universitet många år.
  • Forskning = Forskning är att undersöka saker på ett bestämt sätt. Forskning görs för att få nya kunskaper och ta reda på det vi inte vet. De nya kunskaperna presenteras för andra forskare i en vetenskapstidning, i en bok eller på möten med andra forskare.
  • Grundforskning = Grundforskning är att försöka ta reda på något bara för att vi inte vet hur det fungerar. Det man upptäcker kan komma till användning på sätt som man inte hade tänkt på innan.
  • Tillämpad forskning = Tillämpad forskning är att försöka lösa ett speciellt problem. Problemet kan vara att rädda ett djur eller en växt som är på väg att utrotas, hur våra framtida städer ska se ut eller att hitta en ny medicin mot en sjukdom.
  • Studie = Forskning delas upp i mindre bitar, olika studier. Ofta gör forskare en studie tillsammans med andra forskare. Studierna tillsammans är pusselbitar i jakten på ny kunskap.

Kolla in våra ordlistor för alla årskurser i förskola, grundskola, gymnasieskola och vuxenutbildning.ForskarFredag 2022 på 30 orter över hela Sverige!

Dialog mellan forskare och allmänhet.


Delta och upptäck hur spännande forskning är!

26/9- 1/10-2022VAD ÄR VETENSKAP?
Film som förklarar forskning!

Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.