Vad kan kläderna från skeppet Vasa berätta?

Kika in bakom kulisserna på Vasamuseet för att se vad dräkt- och textilforskaren Anna Silwerulv och pedagogen Emilie Börefelt från Vasamuseet sysslar med. 

Möt dräkt- och textilforskaren Anna Silwerulv och pedagogen Emilie Börefelt från Vasamuseet. Du får en unik inblick i den spännande detektivverksamhet som textilforskningen på museet är. Anna Silwerulv arbetar med de kläder och skor som hittades ombord på skeppet Vasa.

Skeppet Vasa sjönk på sin jungfrufärd 1628 och låg på botten i 333 år innan hon bärgades. Skeppet och alla föremål som hittats ombord fungerar som en tidskapsel och ger en bild av hur livet var till sjöss och på land under tidigt 1600-tal. En del av samlingen är 5 600 textilfragment, som Anna Silwerulv och andra forskare på Vasamuseet idag arbetar intensivt med att tyda. Textilsamlingen är unik och i blandat skick, den innehåller allt från nästan hela kläder till väldigt små fragment av plagg. Forskningen handlar om att i detalj studera textilfynden för att förstå vad de har varit för plagg och att på så sätt också komma närmare svaret på gåtan om vem som har burit dem.

Tid

Fredagen den 24 september, kl. 10:30-11:15

Plats

Online, följ denna länk för att komma in i sändningen. Anmäl via webbformulär

Mer information

Läs mer om aktiviteten här

Låna Anna Silwerulv till klassrummet

Skolklasser kan också träffa Anna Silwerulv son en del av Låna en forskare, bokningsbara tider under onsdag och torsdag 22-23/9, klockan 10-12. Först till kvarn, boka och läs mer här!


Kontaktperson

Emilie Börefelt
[email protected]
08-519 548 39

Arrangör

Vasamuseet


Lägg till en kommentar