Fånga kemins grundläggande beståndsdelar – grundämnena som bygger upp oss själva, världen och universum i ForskarFredags videotävling 2019.

FN har utsett 2019 till Internationella året för periodiska systemet. Över hela världen firar man att det är 150 år sedan den ryske kemisten Mendelejev publicerade den första versionen av periodiska systemet.

Periodiska systemet är ett viktigt verktyg för att få en överblick över de grundämnen som finns och hur de reagerar med varandra. Man kan likna det vid en karta, som hjälper oss att orientera oss i kemins värld. Därför har det periodiska systemet haft en enorm betydelse för utvecklingen av många tekniker, nya material, medicin och livsmedelsprodukter.

Numera finns det 118 grundämnen i det periodiska systemet. Av dem finns 92 naturligt på jorden, resten har skapats i laboratorier.

Tävling – Fånga kemins grundläggande beståndsdelar

I samband med 150-årsjubileumet utlyser ForskarFredag tillsammans med IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, Kemilärarnas resurscentrum (KRC), Svenska Nationalkommittén för kemi och Svenska Kemisamfundet en videotävling för skolor!

Lärare och elever är välkomna att vara med och tävla om 5 000 kronor till klasskassan och ett besök på närmaste science center för hela klassen, inklusive resa, inträde och lunch.

För att delta i tävlingen ska du skapa en film max 2 min lång om grundämnen och ladda upp den på Youtube eller annan videotjänst. Filmen ska handla om något av dessa tre ämnesområden:

  • Det är brist på många grundämnen – vad ska vi ersätta dem med?
  • Vilket blir nästa nya grundämne i det periodiska systemet?
  • Vilka grundämnen har påverkat närområdet där du bor?

Vi vill ha bidraget senast den 20 september 2019. En jury bestående av representanter från de fem samarbetsorganisationerna bakom tävlingen väljer sedan ut finalbidrag.

Vinnarna röstas fram på ForskarFredag!

Finalfilmerna kommer att visas under ForskarFredag den 27-28 september på ett antal platser i Sverige. Där kommer det finnas möjlighet att rösta på sitt favoritbidrag. Det kommer även gå att se finalfilmerna och rösta via webben här på ForskarFredag.se och iypt2019.se under denna helg. Bidraget med flest röster i respektive ålderskategori vinner.

Vinnarna offentliggörs sedan på Kemins Dag, fredagen den 18 oktober!

Regler

Du kan tävla ensam eller i grupp, men vinsten går alltid till din klass.
Det finns tre ålderskategorier och ett pris kommer att delas ut i varje åldersgrupp.

  • Elever i årskurs 4-6
  • Elever i årskurs 7-9
  • Elever på gymnasiet eller introduktionsprogram

Mer information, anmälningsformulär, tips och inspiration hittar du på denna sida.

Lycka till!


Tävlingen organiseras av ForskarFredag, IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, Kemilärarnas resurscentrum (KRC), Svenska Nationalkommittén för kemi och Svenska Kemisamfundet.

Samarbetspartners för tävlingen är Borealis, Nouryon och Perstorp.