Ta med klassen till Sveriges första kärnreaktor

25 meter under ytan på KTH Campus fanns Sveriges första kärnreaktor, experimentreaktorn R1. Foto: Tekniska museet Stockholm

Besök platsen där Sverige forskade sig in i atomåldern och upplev KTH:s campus på Valhallavägen. Forskningsreaktorn R1 var i drift 1954-1970 och kom till i efterdyningarna till andra världskriget och man i Sverige ville forska för att lära sig både om hur man bygger kärnkraftverk och atomvapen. Platsen man valde ligger 25 meter under KTHs campus.

Idag är reaktorn borta och i reaktorhallen finns det ingen strålning kvar. Lokalen är friklassad för annan verksamhet, och används idag av KTH som experimentell scen och kreativ mötesplats för många olika typer av aktiviteter, både inom forskning och kultur och ibland i sammansmältningen av dessa. Vid besöket presenteras både ursprunglig och nuvarande verksamhet. Det virtuella besöket i reaktorhallen tar ca 30 minuter.

Efter besöket i R1 finns det möjlighet till en guidad rundtur på campus. Rundvandring leds av KTH-studenter som berättar om sin vardag och kan svara på frågor om hur det är att plugga på KTH. Vandringen tar cirka 45 minuter och studenterna kommer bland annat visa biblioteket, föreläsningssalar och kårhuset.

Tid:

Fredagen den 27 november, kl. 9:00, 10:00, 11:00, 13:00 och 14:00.

Plats:

KTHs Experimentella Scen KTH R1 Drottning Kristinas väg 51

Mer information:

Anmäl din skolklass via detta formulär. Aktiviteten passar elever i årskurs 9 samt gymnasiet.

Se även Vetenskapens hus hemsida.


Kontaktperson:

Projektledare: Marcus Angelin, tel 08-790 98 18
Kommunikatör: Elin Ottergren, tel 08-790 98 45

Arrangör:

Vetenskapens hus, Kungliga Tekniska HögskolanStockholms UniversitetKarolinska InstitutetStockholms stad 


Lägg till en kommentar