FFTT

Välkommen till ForskarFredag på Tom Tits Experiment i Södertälje!

Nästa ForskarFredag är den 29 september 2017. Sidan uppdateras under våren.

 

Varför ForskarFredag på Tom Tits Experiment?

Vårt mål är att alla gymnasieeleverna ska interagera med forskarna, vidga sina vyer om vad naturvetenskap och teknik innebär och bli mer nyfikna på yrken som kanske inte kändes tillgängliga eller aktuella. Ofta är det i det personliga mötet där det blir en riktigt intressant dialog. Vi bjuder in forskare från coola, framstående och kanske oväntade företag relaterade till naturvetenskap och teknik.

ForskarFredag i Södertälje arrangeras av Tom Tits Experiment.

Kontakt:

Anna Birgersdotter, anna.birgersdotter@tomtit.se


Program 2016:

Varför gör jag som jag gör. Varför mår jag som jag mår? Det finns folk som arbetar med att ta reda på sådant; forskarna. I år vill Tom Tits Experiment visa att forskning också finns på företag och inte bara inom akademin. Det känns både kul och viktigt att visa hur innovation, entreprenörskap och företagsamhet hänger samman med forskning.

Forskarfredag sker 30/9 under förmiddagen.

Vi samlas i vårt auditorium, konceptet introduceras samt att elever och forskarna presenteras för varandra. Sedan sprids forskarna i utställningen och eleverna går runt på forskar-speeddejting Det kommer även finnas möjlighet för fördjupad tid där de elever som blivit extra intresserade kan söka upp en viss forskare. Eventet avslutas i auditorium.

Målgrupp: gymnasieelever i första hand åk 2 men finns plats och intresse så kan andra komma.

Anmälan: Ylva.Skilberg@tomtit.se så snart som möjligt. Senast 15 september.

Frågor: Anna Birgersdotter (ang frågor rörande forskare eller eventet) eller Ylva Skilberg (skolrelaterade frågor)


Forskare är vanliga människor med ett ovanligt spännande jobb!

Den fjärde fredagen i september, i år den 30 september, är utlyst som European Researchers’ Night av EU-kommissionen. Runt om i hela Europa erbjuds hundratals aktiviteter som ska visa hur spännande och kul forskning är. Målgruppen är den breda allmänheten, inte minst barn och unga. Evenemangen kommer att innehålla experiment, workshops, prova-på-aktiviteter, vetenskapsshower, utställningar, science cafés och många andra möjligheter för allmänheten och forskare att träffa varandra.

Researchers’ Night arrangerades första gången 2005 runt om i Europa och på en rad orter i Sverige. Sedan 2006 har de svenska aktiviteterna knutits samman under det gemensamma namnet ForskarFredag och koordinerats av föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA. Från och med 2009 ingår ett massexperiment och från 2012 ingår även deltävlingar i Forskar Grand Prix som en del i ForskarFredag på ett antal orter.

2016 arrangeras ForskarFredag den 30 september, med VA som koordinator av de svenska evenemangen.