Vänerdagen

Boka din plats för att vara med på en heldag om Vänern. Foto: Axel Josefsson

Vänerns vattenvårdsförbund, Laxfond Vänern och Högskolan i Skövde bjuder in till Vänerdagen och ForskarFredag på Dacapo i Mariestad. En heldag med intressanta föreläsningar om Vänern, sötvattenforskning och studiebesök vid Tidans nya kvillområden. Deltagande är kostnadsfritt. Besökaren bjuds på fika och lunch.

Under Vänerdagen får du ta del av de senaste resultaten från miljöövervakningen i Vänern. Du får också veta mer om aktuella miljöfrågor som berör sjön, åtgärder, nya EU-direktiv och övriga projekt.

Stort fokus kommer ligga på Tidans nya kvillområden. Länsstyrelsen kommer berätta om de unika livsmiljöerna för växter och djur som finns där och vilka kulturmiljövärden området besitter. Rolf Åkesson, vd på Vänerenergi kommer berätta om deras medverkan i restaureringen av Tidans kvillar.

Efter lunchen som intas på X-baren i regionens hus blir det studiebesök i Tidans nya kvillområden. Besökaren får se hur elfiske och inventering av rom från fisken asp går till. Håkan Magnusson från Mariestads kommun och Rolf Åkesson kommer visa hur de tillsammans arbetat med biologisk återställning i Tidans mynning.

Det blir även visning av stadskvarnen och Annie Jonsson, biträdande professor i biovetenskap och Sonja Leidenberg, docent i biovetenskap på Högskolan i Skövde kommer tillsammans med Örjan Nilsson från Länsstyrelsen berätta om Svämlövskogar och visa hur det går till när man forskar om sötvattenmusslor.

Annie Jonsson och Sonja Leidenberg kommer även inleda dagen med föreläsningar om deras forskning på sötvattenmusslor som är utmärkta miljömätare och kan säga en hel del om hur Vänern mår. Medverkar gör även professor Göran Broström och professor emeritus Sten-Åke Wängberg från Göteborgs universitet, institutionen för marina vetenskaper. De kommer bland annat berätta om hur den storskaliga vattencirkulationen ser ut i Vänern.

Tid

Fredagen den 30 september, kl. 09.00-15.00

Plats

Aulan på Dacapo i Mariestad och vid Tidans mynning.
Magasinsgatan 4

54230 Mariestad
Västra götalands län Sverige

Anmälan

Läs mer och anmäl dig senast 25 september via den här länken

Kontaktperson

Christian Boström
E-post: [email protected]
Telefon: 0500-448232

Arrangörer

Högskolan i Skövde 

Vänerns vattenvårdsförbund

Laxfond Vänern

Läs mer

ForskarFredag i Skövde

ForskarFredag arrangeras
den 25-30
september 2023


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredag


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE TILL KLASSRUMMET I APRIL

Bokningen öppnar den 13 mars

Vill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *