Har ni tänkt på att många filmer, TV-spel och böcker ger en väldigt dyster bild av framtiden? Inte så konstigt med tanke på klimatkrisen, krig och pandemin. Men hur vill vi egentligen leva i framtiden?
Jag bjuder in er att vara med på en framtidsworkshop tillsammans med mig som är litteraturvetare från Göteborgs universitet. Jag jobbar med litteratur och berättande om framtiden och med ämnen som rör klimat och natur. Ni kommer få veta mer om utopisk och dystopisk litteratur och hur era visioner om framtiden kan påverka. För era berättelser spelar roll och i den här workshopen har ni chans att hjälpa oss i projektet Utopian stories att samla in viktigt material om framtiden.
Knyt gärna an detta program till vad ni arbetat med i olika ämnen. Det kan vara klimatförändringar, svenska, dystopier inom litteraturen eller hållbar utveckling. Jag hoppas också att ni har möjlighet att lägga en stund på efterarbete och skriva en framtidsberättelse och på så kan ni delta i mitt forskningsprojekt Utopian stories.
Praktisk information:
Till detta program som ges digitalt kan flera klasser anmäla sig.
Du som lärare behöver inte förbereda eleverna inför denna aktivitet med annat än att presentera ämnet och berätta att de kommer att träffa en litteraturvetare och att vi kommer att bjuda in eleverna att bli projektets medforskare. Vi i projektet Utopian stories hoppas därför att ni har möjlighet att lägga en stund på efterarbetet där eleverna ska skriva en framtidsberättelse, och om de vill, ladda upp denna i vår databas. Det är bra om eleverna har tillgång till mobiler, läsplattor eller datorer.
Uppdraget är att skriva en framtidsberättelse om hur de själva skulle beskriva en framtid där både människor och planeten mår bra. Både lärarhandledning, elevinstruktioner och länken där man laddar upp berättelsen finns på Nobelprismuseets hemsida.
Tid:
Tider kommer inom kort.
Plats:
Online
Målgrupp
Gymnasiet / komvux
Kontaktperson:
Camilla Brudin Borg
Arrangör:
Utopian Stories/Nobel Prize Museum