Diskussionen om äldres psykiska hälsa präglas av förutfattade meningar, medan äldres egna perspektiv hörs mer sällan. Välkommen att ändra på det! I detta Science Café får du lyssna på två forskare som fokuserar på äldres livssituation och psykiska hälsa och ställa dina frågor. Besöket är kostnadsfritt och vi bjuder på fika.
Psykisk ohälsa är en av våra stora samhällsutmaningar. Äldres psykiska hälsa är ofta förbisedd trots att äldre är den åldersgrupp som mest sällan får specialiserad psykiatrisk vård. Det är också den grupp där störst andel hämtar ut antidepressiv medicin. Faktorer som påverkar psykisk hälsa är bland annat kön och socioekonomisk status där kvinnor och äldre i ekonomisk utsatthet oftare uppger besvär av depression och ångest.
Diskussionen om äldres psykiska hälsa präglas av förutfattade meningar, medan äldres egna perspektiv hörs mer sällan. För att belysa detta, bidra till det öppna samtalet och uppmuntra kunskapsutbyte bjuder vi in till ett Science Café där äldre och intresserad allmänhet får lyssna på och ställa frågor till två äldreforskare. Forskarna fokuserar på äldres livssituation och psykiska hälsa, med olika perspektiv och metoder. Under science cafét berättar de kort om sin forskning, och sedan får publiken ställa frågor.
Detta science café är en del av EU-projektet Re-MEND. Projektet vill bland annat förbättra kunskapen om psykisk hälsa och ohälsa bland vård- och omsorgspersonal och allmänhet. Genom fokusgrupper och science caféer undersöks attityder, kunskapsglapp och behov samtidigt som frågan synliggörs.
Medverkande forskare
Äldres psykiska hälsa, aktivitet och delaktighet
Carina Tordai är doktorand vid Lunds universitet och klinisk aktiv som arbetsterapeut inom äldrepsykiatrin. Carina forskar om psykisk hälsa, aktivitet och delaktighet hos äldre personer, ur både vårdpersonals och äldres egna perspektiv. I sin senaste studie undersöker hon hur äldre personer med psykisk ohälsa ser på sitt livsinnehåll och sin vardag, och lyfter behovet av ett aktivt och socialt liv samt trygga platser för äldre personer.
Att räknas med eller uteslutas – några tankar om ålderism
Håkan Jönson är professor vid Socialhögskolan, Lunds universitet. Hans forskning handlar om samhälleliga föreställningar om äldre och åldrande och ålderism som problem för äldre människor. För närvarande leder Håkan två forskningsprojekt där det ena handlar om specialiserad äldreomsorg för personer med långvariga missbruksproblem, och i det andra undersöks hur äldre samordnar hemtjänst och andra insatser för att få ett fungerande vardagsliv.
Besöket är kostnadsfritt och vi bjuder på fika men anmällan nedan krävs.
Tid
Lördag den 28 september kl 10-11.30
Målgrupp
För alla, seniorer
Plats
Vattenhallen Science Center
John Ericssons väg 1
221 00 Lund
Kontaktperson
Maria Jacobson, Vetenskap & Allmänhet
E-post: [email protected]
Telefon: +46700007770
Arrangör
Läs mer
Anmälan
Fri entré men anmälan krävs nedan.