Plastexperimentet

Hjälp forskarna att förstå mer om var, när och varför plast hamnar i naturen. Under hela september kan du vara med i Plastexperimentet – som skolklass, organisation eller privatperson!

Plast är ett mångsidigt material – lätt, formbart och tåligt. Men det är också det som gör plast problematiskt för miljön. Plast i naturen har blivit ett globalt miljöproblem som leder till effekter som påverkar både människor, växter och djur negativt. För att minska mängden plastskräp i naturen behöver vi förstå mer om var, när och varför plast hamnar där. 

Genom ett rikstäckande medborgarforskningsprojekt kommer skolelever och andra intresserade att göra en vetenskaplig studie tillsammans med forskaren Bethanie Carney Almroth på Göteborgs universitet. Frågorna som projektet söker svar på är hur mycket plast som finns i naturen, vilka typer av plast det är och hur det varierar mellan olika platser och naturtyper.

Hur går det till?

Varje grupp deltagare väljer en plats och samlar plastskräp längs en 100 meter lång sträcka. Det samlade skräpet vägs och sorteras i olika kategorier (t.ex. engångsbestick, sugrör och plastpåsar). Resultaten rapporteras sedan in via ett digitalt verktyg.

Efter insamlingen finns det möjlighet för elever från årskurs sju och uppåt att också undersöka vilken typ av plast de hittat.

Anmälan

Läs mer och anmäl här

Tid

Plastexperimentet går att genomföra valfri dag under hela september.

Plats

Valfri plats i Sverige längs med en 100 meter lång sträcka.

Kontaktperson:

Martin Bergman
E-post: [email protected]

Arrangörer:

Projektet bygger på det danska massexperimentet plastforurening och är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Vetenskap & Allmänhet, vetenskapsfestivalen ForskarFredag och Håll Sverige Rent.

Läs mer

Plastexperimentet

ForskarFredag arrangeras
den 25-30
september 2023


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredag


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE TILL KLASSRUMMET I APRIL

Bokningen öppnar den 13 mars

Vill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *