Hur starka material kan vi producera i stor skala från biobaserade råvaror? Det undersöker Tomas Rosén, forskare vid KTH.
Tomas Rosén vid KTH vill ta reda på hur starka material vi kan producera i stor skala från förnybara biobaserade råvaror. Så här beskriver han sin forskning:
I vårt samhälle idag har vi gjort oss beroende av material från fossila källor och/eller material som inte bryts ner i naturen. I vår forskning använder vi oss av växtrikets egna byggklossar, så kallade cellulosa-nanofibriller, och bygger ihop dem på ett ordnat sätt till trådar som är starkare än någonting naturen själv kan skapa. Dessa kan sedan potentiellt användas i nya slitstarka textilier eller lättviktsmaterial i stället för glas- eller kolfiber.
Hur kan vi ens veta något om strukturerna av dessa nanofibriller när de är så små att de inte ens syns i mikroskop? Jo, vi använder oss av röntgenljus från synkrotroner, en slags partikelaccelerator där en av världens bästa heter MAX IV och ligger i Lund. Genom att studera hur röntgenljus sprids av nanofibrillerna får vi insikt om hur dessa kan byggas ihop till framtidens supermaterial.
När du bokar in ”Möt en forskare” får hela klassen chans att ställa sina frågor till en forskare och du som är lärare kan skicka in frågor inför träffen. Tanken är att eleverna ska få inspireras och lära sig mer om hur det är att vara forskare och hur de själva kan bli forskare – allt under avslappnade och underhållande former.
Tid:
Fredag 30 september 2022 kl. 12:30–13:00
Plats:
Vetenskapens hus
Målgrupp
Årskurs 9, gymnasiet
Anmälan:
Du anmäler din klass via formuläret på Vetenskapens hus webbplats.
Kontakt:
Elin Ottergren
Tel: 08-790 98 45
[email protected]
Arrangör:
Mer information
Föreläsningen passar elever i årskurs 9 och gymnasiet.
Läs mer om vad som händer på Vetenskapens hus under ForskarFredag!