I sin forskning undersöker Caroline Ran hur våra arvsanlag, eller gener, påverkar risken att drabbas av olika sjukdomar.
Generna påverkar det mesta i våra kroppar, både i hälsa och sjukdom. Den genetiska koden innehåller information som kan översättas till variationer i hårfärg och skostorlek, laktosintolerans och färgblindhet, men även risk för allvarliga sjukdomar som Alzheimers och cancer.
I sin forskning undersöker Caroline Ran hur våra arvsanlag, eller gener, påverkar risken att drabbas av olika sjukdomar. Genetisk forskning har utvecklats fort under de senaste årtiondena i och med nya avancerade metoder och kartläggningen av det mänskliga genomet. Inom medicinsk forskning kan vi använda kunskapen om våra gener för att ta reda på mer om sjukdomar, hur dom yttrar sig och hur dom kan behandlas. Vi gör jämförelser av den genetiska koden hos personer med en viss sjukdom med friska personer utan sjukdomen för att leta efter skillnader i generna som kan förklara hur sjukdomen utvecklas.
Vår strategi är att försöka pussla ihop de orsaker som ligger till grund för sjukdomar genom att kartlägga genetiska skillnader och sedan undersöka vad generna har för funktion. Kunskap om vad som orsakar en sjukdom är första steget till att utveckla nya, bättre mediciner, eller tom ett botemedel.
När du bokar in ”Möt en forskare” får hela klassen chans att ställa sina frågor till en forskare och du som är lärare kan skicka in frågor inför träffen. Tanken är att eleverna ska få inspireras och lära sig mer om hur det är att vara forskare och hur de själva kan bli forskare – allt under avslappnade och underhållande former.
Tid
Fredag 27 september, kl 11.30-12.15
Plats
sal Franklin Vetenskapens Hus
Målgrupp
Årskurs 9, gymnasiet
Anmälan
Du anmäler kommer att kunna anmäla din klass här
Kontakt
Elin Ottergren
Tel: 08-790 98 45
[email protected]
Arrangör
Mer information
Läs mer om vad som händer på Vetenskapens hus under ForskarFredag!