Modellhus för innovativ undervisning i skolan

Campus Eskilstuna innovation

Lärare behöver tillgång till nya, innovativa verktyg som kan motivera, engagera och utmana dagens elever att tänka på ett nytt sätt i deras sökande efter kunskap.

Vår forskare Allan Hawas har därför tillsammans med sin kollega, Amin Al-Habaibeh från Nottingham Trent University (NTU) skapat ett simuleringsverktyg i form av två modellhus som kan användas för att undersöka inomhusklimat och energieffektivitet i byggnader.

Simulering är ett utmärkt verktyg som stödjer undervisning och forskning i ämnen som fysik och teknik på olika nivåer. Modellen består av två identiska hus, där den ena är väl isolerad och den andra är lågt isolerad. Båda modellhusen är utrustade med identiska sensorer och mätare för att kunna bevaka, visualisera och kontrollera uppvärmning, inomhustemperatur och energianvändning.

Detta innovativa undervisningsverktyg har en direkt koppling till läroplanen för grundskolans samtliga stadier, och är enkel att använda. Eleverna kan därför på ett enkelt sätt undersöka hur uppvärmningen fungerar, hur energiflödet kan påverkas med hjälp av isolering, övervaka inomhus­temperaturen och mäta energiförbrukningen för isolerade respektive icke-isolerade hus.

Tid

Fredag den 30 september 9:30 – 10:15

Plats

Mälardalens universitet, Campus Eskilstuna

Anmälan

Pedagog med klass behöver göra en intresseanmälan.

Mer information

Programpunkten riktar sig framför allt till studenter och pedagoger med klasser från årskurs 7 till gymnasiet / komvux. Antalet platser är begränsat. Öppet för alla i mån av plats – fri entré!

Samtalet är en del av ForskarFredag och Kunskapsfesten 2022.

Kontaktperson

Sara Seltborg 
E-post: [email protected]
Telefon: 070-860 95 89

Arrangörer

Kunskapsfesten i samarbete med Mälardalens universitet.

ForskarFredag 2022Vetenskapsfestivalen ForskarFredag skapar dialog mellan forskare och allmänhet. Delta och upptäck hur spännande forskning är. I år arrangeras ForskarFredag den 26/9- 1/10-2022 på ett 30-tal orter runt om i landet. Alltid kostnadsfritt!

Se vad som händer under ForskarFredag, sök på ort, datum och målgrupp.


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

Vill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Medborgarforska för miljön!Hjälp forskare att kartlägga Sveriges plastskräp i september.

Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.