Kan mikrorobotar hjälpa läkare?

Kan implanterbara mikrosystem hjälpa oss att undersöka kroppen inifrån? Det tror Niclas Roxhed, forskare vid KTH, som bjuder in till en spännande föreläsning om den senaste utvecklingen inom mikrosystem. Välkommen!

Mikrosystem är små system som kombinerar elektriska, mekaniska och kemiska metoder. De kan göras så små att de kan verka på samma skala som många biologiska system (som celler, bakterier och blodkärl) med minimal skada på vävnaden. Denna unika egenskap lämpar sig utmärkt för smart läkemedelsleverans som till exempel att leverera läkemedel lokalt till specifika organ, men även för att ta prover eller för att mäta saker inifrån kroppen. Genom att använda mikrosystem kan vi alltså kontrollera läkemedelsleveransen i kroppen i både rum och tid med hjälp av mekaniska eller elektriska metoder snarare än kemiska. Vi kan också provta och övervaka biologiska funktioner i det levande medan de utvecklas.

I sitt föredrag kommer Niclas Roxhed, forskare på medicinska mikrosystem, att ge en översikt över den senaste utvecklingen inom implanterbara och sväljbara mikrosystem. Han kommer visa exempel på nya metoder för riktad läkemedelstillförsel direkt till svåråtkomliga tumörer, oral tillförsel av biologiska läkemedel och mätning av biomarkörer.

Tid:

Fredag 30 september 2022 kl. 10:30–11:15

Plats:

AlbaNova

Anmälan:

Du anmäler din klass via formuläret på Vetenskapens hus webbplats.

Kontakt:

Elin Ottergren
Tel: 08-790 98 45
[email protected]

Arrangör:

Vetenskapens hus

Mer information

Föreläsningen passar elever i årskurs 9 och gymnasiet.

Läs mer om vad som händer på Vetenskapens hus under ForskarFredag!

ForskarFredag 2022Vetenskapsfestivalen ForskarFredag skapar dialog mellan forskare och allmänhet. Delta och upptäck hur spännande forskning är. I år arrangeras ForskarFredag den 26/9- 1/10-2022 på ett 30-tal orter runt om i landet. Alltid kostnadsfritt!

Se vad som händer under ForskarFredag, sök på ort, datum och målgrupp.


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

Vill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Medborgarforska för miljön!Hjälp forskare att kartlägga Sveriges plastskräp i september.

Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.