Forskarfredag på Campus Skellefteå

Forskarfredag Campus Skellefteå

På Campus Skellefteå finns ett antal spännande miljöer att besöka. Välkommen på en QR-vandring för dig som vill veta lite mer och ta chansen att vinna ett presentkort. Följ kartan med utmärkta intressanta platser i forskningens spår.

Som en del i ForskarFredag kan du ta del av några av de forskningsprojekt som genomförs på Campus Skellefteå. Innovativa och banbrytande tekniska lösningar och förutsättningar för Skellefteå trästad.

Science Park – Öppet hus med program på Innovationsscenen

Skellefteå Science Park är en mötesplats för innovation, utveckling och hållbarhet. Här möts människor över branschgränser, kulturer, områden och kunskap för att tillsammans skapa rätt förutsättningar för företag, produkter och tjänster att växa. Skellefteå Science Park används som en plattform med syfte att accelerera utvecklingen av en mer hållbar och innovativ region.

Trä & Hälsa – Öppet hus T2

Välkommen att titta in på Träavdelning på T2 College. Gå tipsrundan och få med dig ett pris hem.

Forskningsinstitutet RISE – Living Lab

Besök RISE Living Lab – mötesplatsen och lyssna och lär kring träets egenskaper och hur man forskar fram hållbara och klimatanpassade lösningar. Känn in forskningen i praktiken genom att provsitta Kristoffers, på T2, helt nydesignade möbler medan du ställer frågor till Göran Berggren på RISE och tar dig en titt på:

  • Kompositbalkonger, ett lättare och miljömässigt bättre alternativ.
  • EU-Projektet WinTherWax. Testkuber för kostnadseffektiva miljövänliga fönster.
  • Klimatkuber. Säkrare lagring och transport av färdiga bostadsvolymer

Föreläsningar i Forumsalen

08:30-09:00 Viable Cities

Klimatneutrala och hållbara städer. Skellefteå är utvald att tillsammans med 22 andra städer och fyra myndigheter i Sverige kraftsamla för klimatneutrala och hållbara städer inom innovationsprogrammet Viable Cities. Viable Cities programledningen i form av Gustaf Ulander på Skellefteå kommun berättar om hur man jobbar med det viktiga klimatarbetet.

09:15-09:45 Digital Stadsutveckling

Sara Rönnberg, professor LTU.
Projektets bärande idé är att koppla samman forskning i världsklass med innovativa högteknologiska företag samt offentlig sektor och ta fram innovativa och banbrytande tekniska lösningar för energy management-system med simuleringsverktyg och digitala tvillingar. Som fallstudie har Campus Skellefteå valts ut, där campus byggs ut med ytterligare en byggnad om man samtidigt står inför problemet att det råder effektbrist. Projektet arbetar med hypotesen att det finns möjlighet att få tillgång till nödvändig effekt för att utveckla området.

10:00-10:30 Prototypande samhälle

Björn Flintberg och Anna Sirkka, RISE jobbar på enheten för prototypande samhälle för RISE. Anna är specialiserad på ljuddesign och ny teknik med människa i centrum Under presentationen beskrivs även en kommande forskningssatsning inom spel i Skellefteå.

10:45-11:15 Vadå jobba som forskare, kan man det?

Tillsammans snackar vi med forskaren Andreas Westerberg. Vad håller en forskare egentligen på med? Var finns alla dessa forskare? Avslutar med en utmaning, gissa närmast och du vinner en goodiebag! Ja, här har vi chansen att få svar på alla våra frågor om forskning som yrke. Exploratoriets kommunikatörer från Arbetsmarknadskunskap Richard Bray och Maria Bergmark handleder träffen. Välkommen till oss om du är du nyfiken på vad det innebär att vara forskare. Är det nödvändigt med forskning? Vad skulle hända om inga forskare fanns? Är det dom som styr framtiden? Hur blir man forskare? Sitter man i ett labb hela dagarna? På vilka arbetsplatser finns det jobb inom forskning? Kan man bli forskare som ung eller krävs det typ 10 års universitetsstudier?

Forum Foajé – aktivitet

  • Exploratoriet/Arbetsmarknadskunskap
    Gör vårt personlighetstest – matcha dina personliga egenskaper mot yrken. Vilket yrke passar dig egentligen bäst? Har du det som krävs för att bli forskare? Vilka egenskaper, förutom envishet och nyfikenhet, är bra att ha om man jobbar som forskare? Välkommen till oss och ta reda på detta. Kommunikatörer från Arbetsmarknadskunskap och en forskare finns på plats.
  • Coompanion – en del i Viable Cities Skellefteå med ansvaret för medborgardialogen. Nu vill de veta vad du tycker och tänker, så passa på besöka deras monter.
  • Hur bidrar EU till en friskare värld – The Green Deal, EUs ambitiösa klimatarbete och genom värnandet om mänskliga rättigheter, demokrati, biståndsarbete, fred och rättvisa. Det är dessuotm Europeiska Ungdomsåret 2022 och vad innebär det. Kom och träffaCecilia Frank, Verksamhetsledare Europa Direkt
  • Kulturhuset Sara – Skellefteå World’s Greatest Places 2022 enligt amerikanska TIME. Med design och byggnadsteknik och energilösningar i framkant finns Skellefteå högt upp på listan när när världens bästa ställen valts ut.

Tid

Fredagen den 30 september, kl. 8.30-11.30

Anmälan

Här hittar du anmälan och mer information om vad som händer under ForskarFredag i Skellefteå.

Plats

Campus Skellefteå

Sverige

Kontaktperson

Sara Stengård
E-post: [email protected]
Telefon: 0726012267

Arrangörer

Campus Skellefteå
Skellefteå kommun
RISE
T2 College
Skellefteå Science Park

Mer information

Se allt som händer under ForskarFredag i Skellefteå här

ForskarFredag arrangeras
den 25-30
september 2023


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredag


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE TILL KLASSRUMMET I APRIL

Bokningen öppnar den 13 mars

Vill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *