Färger genom tiden

Vad kan du lära dig om konstformen graffiti och finns det något som forskarna på kulturarvslabbet i Visby kan upptäcka när de undersöker ett graffitiprov? Vad kan man lära sig om de färger som användes på våra vikingatida bildstenar och vad för spännande färgexperiment har Fenomenalen Science Center hittat på?

Följ med vår ungdomsreporter Salma på en tidsresa genom färgers historia. När du är ute och går kanske du ibland gått förbi väggar eller tunnlar fyllda med graffitikonst men inte tänkt så mycket mer på vad det var du egentligen sett. Idag kommer du tillsammans med Salma få möta graffitikonstvetaren Mathias Strömer från Gotlands Museum som kommer att berätta om graffitins historia och visa hur olika graffitikonstnärer målat.

Mathias och Salma kommer sen att ta med en liten färgbit från en graffittivägg till forskaren Sara Norrehed på Riksantikvarieämbetet. Sara, som arbetar på kulturarvslabboratoriet i Visby, kommer visa dig runt bland alla häftiga analysinstrument som finns där. Tillsammans kommer du och Sara också analysera det färgprov som Mathias tagit med sig och berätta vad för spännande information hon kan få fram genom att titta närmare på färgerna i provet.

Men det är inte bara graffiti som du kanske sett när du gått runt utomhus. Du har kanske också träffat på runstenar och bildstenar. På Gotlands Museum jobbar arkeologen Per Widerström som kommer att berätta om målningar och färger från vikingatiden. Kanske finns det en koppling mellan den moderna graffittin och de historiska bildstenarna?

Tillsammans med Salma kommer du också att få besöka Lisa Berg på Fenomenalen Science Center i Visby som kommer att visa dig ett färgexperiment som du kanske kan testa tillsammans med din lärare eller dina föräldrar.

Tid

21-24 september 2021 (tisdag till fredag) 

Plats

Youtube hela veckan

Mer information

Ställ frågor till forskarna om filmen under livesändning. Läs mer här!


Kontaktperson

Sara Norrehed
[email protected]

Arrangör

Riksantikvarieämbetet (kulturarvslaboratoriet)
Gotlands Museum
Fenomenalen Science Center Gotland


Lägg till en kommentar