Fototävling 2008

Forskare i Fokus!

Vuxna, barn och ungdomar i kategorierna 6-12 år och 13-18 år kunde 2008 delta i en europeisk fototävling med chans att vinna fina priser!

Tävlingsuppgift

Forskare i Fokus! Skapa din bild som visar forskning och forskare på ett fyndigt sätt! Vem forskar? Hur gör man? Vad är forskning? Bilderna kan vara dokumentära eller tagna ur fantasin (”riggade”). Beskriv även med ord vad den avbildade forskaren/forskarna gör – historien bakom bilden – med några få meningar.

Bidragen skickades till den ForskarFredag-ort som låg närmast där den tävlande bor och som arrangerade en tävling för ålderskategorin. Varje ort utsåg tre lokala pristagare per ålderskategori. Bland dessa valde en nationell jury sammanlagt tre nationella pristagare i varje kategori. Både de lokala och nationella vinnarna offentliggjordes under ForskarFredag den 26 september.

Tävlingsregler

 1. Tävlingen är individuell.
 2. Varje deltagare kan lämna in max en (1) bild digitalt eller per post.
 3. En kort förklaring till bilden ska ingå.
 4. Bilderna får redigeras. Till exempel kan färgen eller kompositionen ändras (collage, retusch och så vidare). Ytterligare skärpning och ändring av tonaliteten i bilden är också tillåten.
 5. Digitala bilder ska laddas upp i jpg-format (max 3 mb) via anmälningsformuläret. Bilder på fotopapper sänds tillsammans med kontaktuppgifter in per post.
 6. Deltagare ska intyga att materialet är deras eget och att de inte brutit mot upphovsrätten.
 7. Deltagare ska kunna visa att alla individer som avbildas skriftligen har givit sitt medgivande till att synas i detta sammanhang.
 8. Inget upphovsrättsskyddat material får användas i bidragen.
 9. Vetenskap & Allmänhet och de lokala tävlingsarrangörerna förbehåller sig rätten att publicera och reproducera bidragen.
 10. Tävlingsbidragen returneras inte.

En del av de inkomna bidragen ställdess ut under ForskarFredag på de orter som anordnade lokala tävlingar.

Priser

Varje lokal tävling delade ut fina priser till sina vinnare. De nationella pristagarna fick dessutom resa till Stockholm och gå på spännande besök med anknytning till kunskap och forskning.

De nationella förstapristagarna deltog också i den europeiska tävlingen med chans att vinna fina priser och få sin bild publicerad av EU-kommissionen.

Jury

På de nio ForskarFredag-orter som anordnar fototävlingen utses de tre bästa bidragen i varje tävlingskategori. De vinnande lokala bidragen bedöms sedan av en nationell jury bestående av:

 • Gunnar Bjursell, Göteborgs universitet
 • Ilan Chabay, Göteborg Centre for Public Learning and Understanding of Science
 • Ewa Erixson-Carlqvist, AstraZeneca
 • Ulf Hall, KK-stiftelsen
 • Ingvar Isfeldt, Stiftelsen för Strategisk Forskning
 • Mattias Klum, fotograf
 • Svend Erik Matthiassen, Högskolan i Gävle
 • Ylva Sjönell, VINNOVA
 • Jessica Skantze, Förbundet Unga Forskare
 • Carl Johan Sundberg, Karolinska Institutet
 • Lena Wollin, Vetenskapsrådet

Vid bedömningen av vinnarbidragen från de lokala deltävlingarna tog den nationella juryn hänsyn till bildens budskap och konstnärliga kvalitet.

Den europeiska juryn utsågs av EU-kommissionen.

Vinnare

1:a pris: Nathalie Bökman, Kalmar
Juryns motivering:

För ett välgjort fotomontage som på ett kärnfullt och intresseväckande sätt illustrerar att forskning i grunden är att betrakta och undra över fenomen som annars ofta tas för självklara.

Nathalies bild gick vidare och tävlade i den europeiska finalen.

Jag lekte lite med kameran och fotade ögon. Plötsligt fick jag en idé att mitt fotoprojekt skulle handla om ögon. Jag visste sedan innan att man har gjort forskningar om att blåbär kan hjälpa att förbättra synen. Då tänkte hur ska man få ihop blåbär och ett öga i en bild? Varför inte sätta ihop dem till en och samma bild. Jag fick den galna idén att sätta in ett blåbär istället för iris. Detta blev mitt resultat.

2:a pris: Ulrika Nettelblad, Uppsala
Juryns motivering:

För en konstnärlig bild med hög fotografisk kvalitet med en tänkvärd och väl formulerad bildtext som illustrerar vikten av reflektion i forskningen.

Forskning handlar om att våga betrakta världen. Och att betrakta världen handlar också om att våga betrakta sig själv. Forskning handlar om att förstå mer om världen vi lever i, och kanske hoppas vi att på så sätt slutligen förstå oss själva.

3:e pris: Simon Edeljung, Skellefteå
Juryns motivering:

För en suggestiv gestaltning som fångar fascinationen i att titta på naturens krafter.

Bilden illustrerar en forskare som utforskar en el-boll.

Hedersomnämnande: Benjamin Waubert
Juryns motivering:

Bildserien signalerar nyfikenhet och belyser på ett fyndigt sätt debatten om att locka fler unga människor till forskningen.

Freja forskar ständigt, hur DN:s kultursidor smakar är ett favoritämne.

Dessa fyra bidrag vann en resa till Stockholm innehållande studiebesök med vetenskapsanknytning.

Tack till alla som har tävlat!

Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *