Vill du vara med och skapa mötesplatser mellan forskare och allmänhet under ForskarFredag 2023? Både fysiska och digitala aktiviteter välkomnas! Aktiviteterna ska arrangeras under ForskarFredag-veckan den 25 – 30 september 2023.
Kriterier för ForskarFredag-evenemang
Nedanstående riktlinjer har tagits fram tillsammans med ForskarFredag-arrangörer under oktober 2019.
Du som arrangör bestämmer vilken forskning som ska lyftas upp i det egna evenemanget utifrån vilken forskning som bedrivs lokalt/regionalt och vilken målgrupp ni vänder er till. Arrangören bestämmer även typ av aktivitet och tid och plats för evenemanget.
Alla aktiviteter ska sträva efter att uppfylla följande:
- Målgruppen ska vara i fokus vid utformandet av aktiviteter, val av forskare och ämnen. Alla aktiviteter ska vara gratis att delta i för besökaren.
- Aktiviteterna ska sträva efter att väcka nyfikenhet och inspirera till att lära sig mer om forskning och vetenskap. Möten med forskare och doktorander är en central del av ForskarFredag.
- Aktiviteterna ska i huvudsak vara interaktiva. Varje besökare ska ges möjlighet att vara aktiv genom exempelvis experiment, spel, lekar eller andra aktiviteter. Besökarna ska ges möjlighet till, och uppmuntras till, dialog med forskarna.
- Medverkande doktorander och forskare ska involveras tidigt i planeringen och erbjudas att delta i utformningen av aktiviteterna.
- Medverkande forskare och doktorander ska få stöd/utbildning i hur de bemöter besökarna och berättar om sin forskning på ett sätt som är anpassat för målgruppen.
- Arrangören ska sträva efter jämn könsfördelning och blandad bakgrund bland de inbjudna doktoranderna och forskarna.
- Arrangören ska sträva efter att visa upp en bredd av forskningsområden.
- Besökarna ska få kunskap om hur forskning går till, hur en forskares vardag kan se ut och hur vägen till forskaryrket kan se ut.
- Besökarna ska få kunskap om forskningens relevans i samhället och den internationella aspekten av forskning.
- Besökaren ska få ta del av forskning som bedrivs lokalt/regionalt.
Lyft gärna temat under årets aktiviteter.
OBS! ForskarFredag är ett registrerat varumärke. Namnet ”ForskarFredag” och loggan får enbart användas för aktiviteter som är godkända av oss och finns med i det officiella ForskarFredag-programmet på www.forskarfredag.se
Att tänka på när du fyller i formuläret:
- Fyll i en aktivitet per formulär (för skolprogram se nedan).
- Bifoga gärna en länk till en sida med mer information.
- Välj en liggande bild i god kvalitet som illustrerar aktiviteten väl. Bilden ska vara minst 1920 pixlar bred och 1080 pixlar hög. Ägaren av bilden, samt de personer som kan identifierats i bilden, ska ha gett sitt samtycke till publiceringen. Fotograf ska anges.
Arrangören ansvarar för att informationen i programmet är fullständig och korrekt. Vetenskap & Allmänhet kan komma att göra ändringar i texten och byta ut bilder i syfte att göra informationen tydligare för besökaren.
Sista datum för anmälan
Vi lägger upp aktiviteter i programmet löpande och så snabbt vi har möjlighet. Programpunkter som anmäls efter den 31 augusti hanteras i mån av tid.
Skolprogram
För stora skolprogram med många aktiviteter riktade mot samma målgrupp kan ett formulär fyllas i med samlad information om skolprogrammet. Inkludera ordet ”skolprogram” i titeln. Här finns olika alternativ:
- Bifoga en länk till en webbsida där besökaren hittar hela programmet (rekommenderas),
- Lägg in samtliga programpunkter under ”mer information”, eller,
- Bifoga hela programmet i pdf-format.
Ändringar i programpunkten
Vi uppskattar om informationen är så komplett som möjligt när aktiviteten anmäls, men ändringar kan ibland behöva göras. Anmäl eventuella ändringar via mail till [email protected]. Efter den 31 augusti genomförs ändringar i mån av tid.
Vid övriga frågor: [email protected]
Anmäl programpunkter i formuläret nedan
Obs! Endast en aktivitet per formulär. Uppdatera sidan för att fylla i formuläret igen