26 nov: Låna en forskare från Högskolan i Borås

Sina Seipel brinner för att göra dagens textilindustri mer hållbar. Foto: Anna Sigge

Vad gör en forskare? Varför blir man forskare? Och vad går det att forska om? Forskare är egentligen helt vanliga människor men med ovanligt spännande jobb.

Skolor kan låna en forskare för ett besök på plats i klassen eller via Zoom.

Medverkande forskare:

Sina Seipel – endast torsdag 26 november

”Jag älskar att vara forskare och brinner för att göra dagens textilindustri mer hållbar. För att ni vet väl att textilindustrin är världens näst största miljöbov? Då kan man kanske undrar varför jag älskar att jobba inom området. Men att ta sig an utmaningar är underbart och ni anar inte hur mycket vi kan göra åt det – hur vi kan bidra till att våra kläder kan produceras hållbart genom att minska mängden vatten, kemikalier, energi och avfall.”

Sina Seipel vann delfinalen och var 2018 Borås deltagare i Forskar Grand Prix.

Följande forskare finns tillgängliga fredagen den 27 november:

Anita Pettersson –besöker förskolor upp till gymnasiet

”Jag forskar om resursåtervinning. Vad händer med materialen från de sopor som vi sorterar? Vad kan vi göra av en mjölkförpackning eller en aluminumburk när sista slurken är slut? Det är viktigt att vi hushåller med jordens resurser.”

Christian Fuentes  – besöker mellanstadiet upp till gymnasiet

”Hur påverkar mobiltelefoner hur vi shoppar? Har digitaliseringen gjort att vi nu lyssnar på musik på ett annat sätt? Kan smartphone appar verkligen hjälpa oss att konsumera hållbart? Hur använder vi social media i vår vardag och hur påverkar den oss?”

Daniel Ekwall – besöker förskolor upp till gymnasiet

”Varje år stjäls det gods under transport inom EU för ett värde på över 80 miljarder Euro. Till detta kommer alla övriga kostnader kopplat till risker, stölder och sabotage mot transport och godsflöden. Min bakgrund som koncernsäkerhetschef på DB Schenker har tillsammans med min forskning inom området gjort mig till en av de ledande forskarna inom Europa på transportsäkerhet. Det intressanta med området är dess fulla kompexitet där geografiska skillnader tillsammans med marknadstrender och teknikutveckling leder till förändring i vad, när och hur produkter stjäls.”

Jutta Haider – besöker högstadie- och gymnasieklasser. Endast online-besök (Zoom)

”Jag forskar om internet och digital källkritik, bland annat i relation till konspirationsteorier och AI. Räcker skolans övningar i källkritik för att motverka spridningen av lögner och halvlögner om allt från covid-19 till QAnon? Varför är det ofta så att ju mer galna påståendena är, desto större spridning tycks de få? Vad riskerar samhället när vad som är lögn och sanning på nätet blir allt diffusare?”

Sunil Kumar Lindström Ramamoorthy  – besöker gymnasiet (presentation på engelska)

”Ungefär 300 miljoner ton plast tillverkas varje år och det mesta hamnar på tippen eller i haven. All plast som någonsin tillverkats finns kvar på jorden i någon form. Och genom att återvinna och återanvända plasten skjuter vi problemen framför oss. Därför är Sunils forskning där han tar fram nya gröna material – plast av förnyelsebara råvaror som är biologiskt nedbrytbara – så viktig.”

Sunil vann Forskar Grand Prix 2015 och blev bäst i Sverige på att presentera sin forskning på 4 minuter.

Veronica Malm – besöker årskurs F-9

”För att färga tyg eller göra det vattenavvisande använder fabrikerna världen över vanligen maskiner där stora mängder vatten behövs under produktionen. Vatten, som idag är en bristande resurs och som i vissa länder dessutom, direkt efter textilproduktionen, släpps rakt ut i vattendrag utan att renas från livshotande kemikalier och därmed förorenar drickbart vatten. “Kan vi använda andra maskiner eller teknologier där vatten inte behövs alls när vi producerar tyg till kläder?”, “Kan vi använda koldioxid istället för vatten när vi färgar tyg?”, “Kan vi använda en 3D skrivare för att producera Smarta Textilier?”.


Tid:

Torsdagen den 26 november, tid efter överenskommelse.

Plats:

I klassrummet eller via Zoom.

Mer information:

Anmälan via hemsidan senast 9 november.

Lär mer om vad som händer under ForskarFredag.


Kontaktperson:

Lina Färm
[email protected]
0733-809192

Arrangör:

Högskolan i Borås


Lägg till en kommentar