JAG SKA RÄDDA VÄRLDEN

Skapad:

2017-06-30

Senast uppdaterad:

2022-06-21



Forskaren Anita Pettersson är den före detta undersköterskan som blev förbannad och bestämde sig för att sadla om och ändra på den svenska energipolitiken. 20 år senare har hennes mål ändrats: nu vill hon rädda världen. Hennes presentation om hur detta ska gå till gav henne vinsten i Forskar Grand Prix 2016.

Anita Pettersson
Anita Pettersson, forskare inom resursåtervinning vid Högskolan i Borås och vinnare av Forskar Grand Prix, forskar på återvinning av fosfor genom förbränning av avloppsslam. Tidigare försök har alla varit för dyra och komplicerade, men Anita och hennes kollegor har lyckats korta ner processen så att den blir enklare, billigare och mindre energikrävande.

”Jag heter Anita Pettersson – och jag ska rädda värden”. Så inleddes det framförande som i höstas skulle få högsta betyg av både jury och publik vid den femte upplagan av Forskar Grand Prix. Kvinnan som lovade detta jobbar till vardags som forskare på Högskolan i Borås. Hon arbetar sedan 1,5 år tillbaka med ett projekt som undersöker hur förbränning av avloppsslam kan ge helt ren fosfor, något som krävs för människans fortsatta överlevnad enligt Anita och hennes kollegor som menar att det inte är brist på vatten som kommer att orsaka nästa stora svältkatastrof, utan brist på fosfor.

– Fosfor är det viktigaste gödslet när det gäller matproduktion och det är ett av de viktigaste näringsämnena också. Vi kan inte leva utan fosfor. Nästan all fosfor vi använder kommer från fosforgruvor och problemet är att fosforn i våra gruvor håller på att ta slut, berättar Anita som menar att problemet uppstått i och med att man inte återvunnit fosforn.

– Vi kan inte låta den läcka ut i haven eller sprida ut den över jordskorpan som vi gör i dag, det ökar bara algblomningen och övergödningen. Fosforn är så viktig för framtiden, för världens matproduktion, och det är en fråga som inte är löst ännu, säger hon.

Med detta viktiga besked i bagaget åkte Anita till finalen av Forskar Grand Prix som avgjordes på Nalen i Stockholm. Hon hade då övat och funderat länge på sitt framförande – och hade fördelen att ha experthjälp på mycket nära håll.

Vi har insett hur viktigt det är att kunna presentera vår forskning på ett intressant sätt. Dina forskningsresultat blir ju värdelösa om du inte kan nå ut med dem, så det är en nödvändighet.

– Högskolan i Borås och forskargruppen Swedish Centre for Resource Recovery har haft stor framgång i Forskar Grand Prix tidigare: min kollega Sunil Kumar Ramamoorthy vann 2015 och Kamran Rousta kom tvåa 2014. Vi är alla med i samma forskningsgrupp och vi sporrar varandra. Vi har insett hur viktigt det är att kunna presentera vår forskning på ett intressant sätt. Dina forskningsresultat blir ju värdelösa om du inte kan nå ut med dem, så det är en nödvändighet.

En expertjury bestående av Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, Anja Lundqvist, skådespelerska, och Patrik Hadenius, journalist och chefredaktör för bland annat Forskning & Framsteg, bedömde insatserna av de sju finalisterna som deltog på Nalen. Dessa finalister hade kvalificerat sig till finalen via deltävlingar under vetenskapsfesten ForskarFredag i Borås, Karlshamn, Lund, Malmö, Stockholm, Uppsala och Västerås.

Utöver juryns röster fick publiken säga sin mening om vem de ansåg inspirerade och informerade allra bäst under de fyra minuter som varje deltagare hade på sig. Publikens röstade genom mentometerknappar. Deras röster vägde dubbelt så tungt som expertjuryns. Anita fick full pott av juryn och gick hem hos publiken med.

– Det var otroligt roligt på Nalen! Jag hade inga som helst tankar på att vinna, så när jag gick upp på scenen var jag inte nervös. Jag kände bara lycka över att få prata om det som jag tycker är så himla kul. Sedan kom det andra som en chock, säger Anita glatt.

– Agnes i juryn hade varit lite hård mot flera andra deltagare, så jag trodde att jag skulle bli sågad vid fotknölarna för att jag hade skalat ner mitt framförande så mycket: jag hade nästan inga hjälpmedel eller powerpointpresentation, bara en liten flaska med avloppsslam med mig på scenen. Men de gillade det!

Anita säger att hon lärde sig otroligt mycket av att delta i Forskar Grand Prix.

– Jag har försökt att bli bättre på att presentera min forskning länge och den här erfarenheten gav väldigt mycket.

Efter vinsten har gratulationerna strömmat in från fler håll än Anita var beredd på. Hon är också förvånad, och stolt, över att filmen med hennes framförande har använts i inspirationssyfte på olika platser.

– Jag har hört forskare som visar den för att inspirera andra, men även min syster, som jobbar som lärare, har visat den för barnen, berättar Anita som sedan vinsten blivit inbjuden att hålla föredrag om presentationsteknik.

– Fast jag är ju ingen expert, så jag kommer inte att börja undervisa i det. Jag håller mig till min forskning.

Även om vinsten inte innebär några större karriärförändringar kommer Anita att använda sig av sina utvidgade kunskaper på presentationsområdet med sina doktorander och mastersstudenter.

– Jag försöker att få dem att tänka till och ger dem tips och råd om hur de ska kunna nå ut, säger Anita som delar med sig av sina bästa tips:

  • Svara på frågan varför forskningen är viktig, hur gjorde jag och vad blev resultatet.
  • Håll det så kortfattat som möjligt.
  • Öva! Det är en sak att ha det på papper och en annan att stå framför människor och prata.
  • Känn efter så att det verkligen känns som du, att det är dina egna ord och din röst.
  • Fundera på om hjälpmedel som powerpoint eller annat är ett stöd eller bara störande. Avskalat kan fungera precis lika bra, men ibland kan bilder stärka budskapet.

 

/Pia Gyllin

[textblock title=”Fakta om Anita Pettersson:” text=”Ålder: 52 år
Bor: i Seglora utanför Borås
Familj: sambo, två barn och två barnbarn
Titel: Forskare inom resursåtervinning vid Högskolan i Borås
Intressen: Hästar! Jag är en riktig hästtjej. Sedan älskar jag att vara ute i naturen
Överraskande egenskap: Jag har lagt taket på mitt hus”]


Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredag



Vill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?



Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *