Hur bevarar vi biologiskt mångfald vid vattenkraftstationer?

Mittuniversitetets forskare har utfört mätningar vid Jämtkrafts vattenkraftstationer för att undersöka om vattenkraft kan användas för att binda koldioxid från atmosfären. Foto: Björn Dahlfors

Vad innebär egentligen biologisk mångfald och hur fungerar en kolsänka? Och kan det egentligen användas vid vattenkraftstationer? Lyssna till Anders Jonsson, forskare och Andreas Gyllenhammar, hållbarhetschef, Jämtkraft, i ett öppet webbinarium under ForskarFredag Vetenskapsveckan 23-27 november.

Biologisk mångfald är viktigt för att skapa en bra framtid för alla levande arter. I Jämtkrafts arbete vid vattenkraftstationer är det därför väldigt viktigt ta hänsyn till detta för att inte påverka djur och natur och fortsätta stärka ekosystemen.

Jämtkraft har därför inlett ett samarbete med Mittuniversitetets forskare som under en tid har utfört mätningar av så kallad kolflödesbalans vid en av Jämtkrafts vattenkraftstationer. Detta för att undersöka om vattenkraft kan användas som kolsänka – det vill säga binda koldioxid från atmosfären.

Vad innebär egentligen biologisk mångfald och hur fungerar en kolsänka? Och kan det egentligen användas vid vattenkraftstationer?

Lyssna till Anders Jonsson, forskare Mittuniversitetet och Andreas Gyllenhammar, hållbarhetschef, Jämtkraft, när de berättar om samarbetet och de första preliminära resultaten från mätningarna.

Jämtkraft ger även sin syn på framtidens forskningsbehov och Mittuniversitetet visar hur de kan möta det.

Tid:

Torsdagen den 26 november, kl 13.00-13.45

Plats:

Webbinariet hålls via Zoom.

Mer information:

Ingen anmälan krävs. Maxantal 500 personer.

Läs mer på Mittuniversitetets hemsida.


Kontaktperson:

Sofia de Wall
[email protected]
0725818937

Arrangör:

Mittuniversitetet


Lägg till en kommentar