FysikFest – Ett lördagsevenemang under ForskarFredag

Foto: Serena Nobili. Alla rättigheter förbehålles.

Fysikum vid Stockholms universitet öppnar dörrarna för allmänheten och presenterar spännande fysik den 29 september i samband med ForskarFredag.

Fysikum öppnar dörrarna för allmänheten och visar spännande aktiviteter kopplade till forskningsprojekt som pågår just nu vid Stockholms universitet.

Alla som är nyfikna på hur världen fungerar är varmt välkomna kl. 11-16 lördagen den 29 september!

Några av programmets höjdpunkter, där många aktiviteter är tillgängliga för alla åldrar:

  • Prova själv att undersök olika kosmologiska modeller av universum i interaktiva simuleringar.
  • Räkna hur många Lego-bitar som behövs för att bygga en modell av detektorn som användes vid upptäcken av Higgsbosonen vid CERN.
  • Hur bygger man en kvantdator?
  • Underjordisk jakt på mörk materia.
  • Partikelfysik och IceCube. Undersök kosmisk strålning i dimmkammaren, och lära dig om materiens minsta beståndsdelar, och hur fysiker fångar kosmiska neutriner vid Sydpolen.
  • Solceller i teori och praktik. Prova på och bygga en egen solcell av nanokristaller och blåbär.
  • Gör egna kretskort. Lär dig hur man detekterar subatomära partiklar.
  • Vakuumteknik och elektromagnetism. Vad händer med en kokosboll om den färdas i rymden? Hur gör man luften elektriskt ledande? Kan man få högspänning av droppande vatten?
  • Levitronen. Hur man får en snurrande magnet att sväva. Demostration av ett experiment och datorsimuleringar.
  • Elektrokatalys. Hur ska vi skapa bränslet till framtidens vätgasbilar? Prova på och splittra vattenmolekyler till vätgas och syrgas, och gör explosioner med knallgas.

Fascinerande fysikexperiment

12:00-12:45 Fascinerande fysikexperiment. Ett urval av experiment ur vår populära julföreläsning i Faradays anda presenteras av Max Kesselberg och Carl-Olof Fägerlind.

Guidade visningar:

Vi kommer att organisera guidad visningar i några av våra laboratorier, och bjuda in till spännande presentationer och diskussioner. Att delta i en visning eller en presentation är helt gratis, men det finns ett begränsat antal platser. En mindre del biljetter släpps för förbokning veckorna innan. Övriga biljetter finns under lördagen 29 september i informationsdisken i entréen på plan 5.

Dag:

Lördagen den 29 september 2018

Tid:

11.00-16.00

Plats:

Fysikum, AlbaNova universitetscenter. (Ta buss 61 till Ruddammen eller gå från tunnelbanestation tekniska högskolans norra uppgången).

Mer information:

www.fysik.su.se/fysikfest

Michael Odelius, [email protected], 08-55378713


Arrangör:

Fysikum Stockholms universitet


Lägg till en kommentar