Vad roligt att du vill vara med i ForskarFredags massexperiment 2021 – Bostadsförsöket! I handledningen nedan finns bakgrundsinformation och instruktioner. Du kan även ladda ner den HÄR i pdf format.


Bostadsförsöket-meny: Start | Om Bostadsförsöket | Instruktioner | För lärare Databas med resultat


Det du behöver för att medverka i Bostadsförsöket är:

 • En smart mobiltelefon eller surfplatta och kontakt med internet.
 • Du behöver ladda ner mobilapplikationen Bostadsförsöket.
  I appen framgår det vad man ska mäta och undersöka i bostaden.
 • Du behöver också en tumstock (eller måttband i metall) att mäta med, minst 1,5 m lång. Observera att tumstocken/måttbandet måste vara i gott skick så att mätningarna blir korrekta. I flera av frågorna som man ska besvara ombeds du mäta olika utformningsdetaljer i bostaden.

Ta gärna hjälp av någon familjemedlem eller vän (gärna någon som är bra på att använda appar) om du fastnar på något steg i instruktionerna.

Hur gör man?

Steg 1. Installera appen

Innan ni kan påbörja experimentet behöver du installera Bostadsförsöket på din mobiltelefon eller surfplatta, eller den enhet ni kommer använda er av om ni jobbar flera ihop.

 1. Se till att du har internetuppkoppling.
 2. Gå till Play butiken, Google Play (om du har en Android telefon/surfplatta) eller App Store (om du har en Apple iPhone/iPad) och sök efter Bostadsförsöket.
  Följ instruktionerna på skärmen för att installera appen.

Har du en mobiltelefon med Android-system måste den ha Android 5.0 för att kunna installera appen. Ta reda på vilken Android-version du har genom att öppna appen Inställningar på telefonen.Tryck på System långt ned på skärmen följt av Avancerat Följt av Systemuppdatering. Där kan du se Android-versionen och om du behöver uppdatera den.

Bostadsförsökets app är ganska stor och behöver mycket utrymme på din telefon eller surfplatta. Du kan behöva radera andra appar som du inte använder för att ladda ner Bostadsförsöket. När du genomfört din rapportering kan du alltid radera appen så får du mer plats på telefonen igen.

Steg 2. Öppna appen

När du trycker på STARTA börjar du få frågor som du ska besvara och med hjälp av appen som sedan rapporterar in till forskarnas databas.

Frågorna indelade i fyra delar.

 • Del 1. Är några inledande frågor om bostaden, t.ex. var den ligger i Sverige (postnummer), om det är en lägenhet, radhus eller villa och om den har renoverats.
 • Del 2. Handlar om människorna som bor i bostaden.
 • Del 3. Här registrerar du resultaten av mätningarna i bostaden. Du blir i appen guidad genom bostaden och ombeds besvara ett 40-tal frågor där du kan behöva mäta med en tumstock/måttband
 • Del 4. Är avslutande frågor om du har kommentarer och synpunkter. Din ålder och eventuellt ålder på andra medverkande om ni är flera som rapporterar ihop.

Steg 3. Mäta

Mätningarna i del 3 är indelade i fyra avsnitt – entré, kök, badrum och övriga utrymmen – i varje avsnitt ska du svara på ett antal frågor.

OBS: Mät noggrant och systematiskt – ögonmått duger inte. 

Tumstocken/måttbandet skall hållas rakt och kolla noga så att du får enheten rätt (cm). Detta är mätdata som ska användas i forskning.

Vid flera av frågorna som ska besvaras i appen finns illustrationer och hjälp som beskriver vad som ska mätas eller undersökas. 

A : Klicka på ( i ) så får du upp tips om hur du ska mäta

B : För att stänga informationen trycker du på ( x ):et i högra hörnet.

C : I appen ser du också var du är i din undersökning genom att se på procent-balken hur stor del av frågorna du har gjort och hur mycket du har kvar.

Tidsåtgång

Mätningarna och rapporteringen i appen tar ungefär 20 – 25 min att göra.

Frågor och svar

Vartefter frågor kommer in kommer vi lägga upp svaren på de vanligaste frågorna. Håll utkik HÄR.

Om du stöter på problem och inte får hjälp av i denna handledning kan du gå med i Bostadsförsökets Facebook-grupp. Där kan du ställa frågor kring experimentet och se svar på frågor från andra.

Du kan även kontakta oss via mejl: [email protected] eller via
telefon 046 – 222 19 30 under september och oktober 2021. Vi har telefontid på måndagar, onsdagar och fredagar mellan kl. 9 – 10.30