ForskarFredag 2017

ForskarFredag 2017 blev ett toppenevenemang med över 450 aktiviteter på 28 orter över hela Sverige. Medverkade gjorde 501 forskare från alla ämnesområden.

ForskarFredag är Sveriges mest utbredda vetenskapsfestival, och det är en spridd festival såväl geografiskt som i aktiviteter. Mässor med prova-på aktiviteter och experiment, science caféer, samtal i små grupper, fysik- och kemishower, Forskar Grand Prix, Science Slam, After Work, After School, seminarier, forskare i köpcentret, experimentbuss på torget – listan över aktiviteter kan göras lång. Antalet besökare var över 14 000. En mer utförlig rapport publiceras inom kort.

ForskarFredag är en del av European Researchers’ Night som i år uppmärksammades i 26 länder och mer än 300 städer över hela Europa.

Ovan: En film från ForskarFredag Skellefteå.

Nyhetsvärderaren gjorde succé

6 000 elever i högstadiet och gymnasiet i hela Sverige medverkade i ForskarFredags massexperiment 2017, Nyhetsvärderaren. Här är några exempel på medierapporteringen:

Maj
”Ungas nyhetskällor kollas upp”, SVT Uppsala
”Elever lär sig källkritik i stort massexperiment” SR Vetenskapsradion

Augusti
”Svenskt massexperiment ska undersöka och förbättra ungdomars källkritik på nätet”  Metro
”Ungas nyhetsvardag ska kartläggas” SVT Gävleborg

September
”Skolelever lär sig källkritik och visar hur falska nyheter sprids” SR Vetenskapsradion
”Alla behöver tänka mer journalistiskt” Tidningen Journalisten
”Lärare i massexperiment om digital källkritik” Lärarnas tidning
”Elever forskar om sina egna nyhetsflöden” Sydsvenskan
”Ny svensk studie granskar ’fake news’ ” Tv4 Nyhetsmorgon
”Fake news eller inte – ’Jag brukar tänka på källkritik rätt ofta’ ” Tv4 Nyhetsmorgon

Oktober
”Ungdomar läser mest trovärdiga nyheter” SVT Uppsala

Teckningstävling ”Rita dig själv som forskare”

Barnen är framtidens forskare. Men hur ser de sig själva i forskarrollen? Vad skulle de vilja forska om? Elever i år F-6 över hela landet har ritat teckningar som en del av teckningstävlingen ”Rita dig själv som forskare”. Tio klasser lottas fram som vinnare och presenteras på ForskarFredags webbsida den 20 oktober.

Forskar Grand Prix

35 forskare från sju orter runtom i landet deltog i tävlingen Forskar Grand Prix de flesta som en del av ForskarFredag. Där utmanades de i att presentera sin forskning på bara fyra minuter inför publik och en expertjury. De lokala vinnarna möts i finalen på Nalen i Stockholm den 28 november. Välkomna att komma dit för att rösta och heja på er favorit till att bli Sveriges bästa forskningspresentatör 2017.


Lägg till en kommentar