Josy ter Beek (fullbokad)

är nyfiken på hur allt levande fungerar

Bakterier och spridning av antibiotikaresistens

✓ På plats

✓ Åk F-3

✓ Åk 4-6

✓ Åk 7-9

✓ Gymnasiet

✓ Svenska

✓ Engelska

✓ Biokemi

Hej!

Jag heter Josy ter Beek och jobbar som första forskningsingenjör vid institutionen för medicinsk kemi och biofysik, vid Umeå Universitet. Som biokemist försöker jag förstå hur livet fungerar (in i minsta detalj)! Mest har jag forskat om bakterier som är så små att man inte ser dem, men dem finns överallt; som i våra tarmar var dem hjälper oss att smälta maten. Det har varit mycket prat om virus de sista åren, men bakterier kan också göra oss riktigt sjuka om de kommer på fel ställe. Som tur är har vi bra mediciner mot bakteriella infektioner, så kallad antibiotika.

Men många bakterier har utvecklat försvar mot dessa antibiotika, som gör att det blir svårare och svårare att behandla bakteriella infektioner. Det är ett allvarligt och växande folkhälsoproblem både i Sverige och i resten av världen. Jag forskar på ett komplex transportsystem som bakterier använder för att sprida antibiotikaresistens till varandra.

Jag kommer från Nederländerna och gjorde min forskarutbildning där. Jag flyttade till Sverige i slutet av 2011 var jag först forskade vid Stockholms universitet. Sedan 2015 forskar jag i Umeå, var jag bor med min man och våra två barn. Jag ser fram emot att träffa dina elever och anpassar mig gärna efter deras ålder, kunskaper och frågor!

Kort om Josy ter Beek

Ålder: 40
Familj:
Man, son (9 år) och dotter (6 år)
Fritidsintressen:
Trail running, Orientering, Fjällvandra, Åka skidor
Därför forskar jag: Jag vill förstå hur livet fungerar!

Om besöket är på plats kan jag komma till

Umeå


Umeå universitet

Medicinsk kemi och biofysik

Läs mer om mig och min forskning


Lediga tider för Josy ter Beek

Inga tillgängliga tider

ForskarFredag arrangeras
den 25-30 september

Gratis aktiviteter runt om i Sverige och online


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *