Ida Pesämaa

Hur funkar egentligen hjärnan?

✓ På plats

✓ Online

✓ Åk f-3

✓ Åk 4-6

✓ Åk 7-9

✓ Gymnasiet

✓ Arbetsplats/
organisation

✓ Svenska

✓ Engelska

✓ Hjärnans immunsystem

Mitt namn är Ida Pesämaa, jag är en 31-årig forskare och doktor i neurovetenskap som jobbar på Sahlgrenska i Mölndal. Sedan jag var liten har jag älskat att fråga ”varför”-frågor och aldrig riktigt gillat ”det bara är så”-svar, vilket nog är den största anledningen till att jag idag jobbar som forskare. Som forskare kan man forska om allt möjligt, eftersom det finns så mycket som vi inte vet! För 10 år sedan började jag som student i Österrike, där fick vi lära oss allt ifrån att göra huvudvärkstabletter till hur man konstruerar ett mikroskop, också fick vi lära oss om det jag gillar allra mest – cellbiologi.

Cellbiologi handlar om hur beståndsdelarna av allt levande (dessa beståndsdelar kallas celler) fungerar. Till exempel, vi har alla olika gener, som vi ärver från våra föräldrar och gener fungerar ungefär som ett recept när man ska baka. Generna som jag fått ärva från mina föräldrar fungerar som instruktioner för mina celler för att jag ska bli lång, ha ljust hår, blåa ögon och så här runda fria örsnibbar! Vi ser alla olika ut och det är ju inte så konstigt då våra celler fått olika instruktioner (dvs olika gener). Vi har många olika sorters celler i kroppen, med olika uppgifter.

Jag är intresserad av immunsystemet, alltså det system som skyddar oss om vi blir sjuka eller gör oss illa. Till exempel om man blir förkyld och blir snorig, så är det där kletiga snoret kroppens sätt att försöka fånga upp bakterier så att vi kan snyta ut dem istället för att de åker ner i lungorna och orsakar ännu större problem. I mitt arbete jobbar jag inte med snor, utan jag jobbar med en viss sorts cell som är jätteviktig för hur hjärnan skyddar sig mot sjukdomar och reparerar sig efter skador. Hjärnan är väldigt speciell då det är kroppens kontrollcenter.

Om jag vill lyfta armen, så måste jag först tänka tanken att lyfta armen, så skickar hjärnan ut en signal till musklerna i armen som gör att jag kan lyfta den. Men hjärnan kontrollerar även saker som vi inte tänker på, så som att mina lungor ska andas in… och andas ut – det är ju inte något som jag tänker på hela tiden utan hjärnan sköter det automatiskt och skönt är väl det!

Och vet ni vad? Hjärnan gör mer än så! När ni lyssnar på mig nu så är det hjärnans förtjänst att ni förstår vad jag säger! Hjärnan tar in allt det ni hör, ser, luktar, smakar och känner, och sen sorterar hjärnan all den informationen – supersnabbt! Detta gör att ni kan förstå och komma ihåg när jag säger något som ”Hjärnan är viktig, så det är bra att ha hjälm på sig när man cyklar”, men ni kommer nog inte komma ihåg om jag säger något konstigt nonsens som ”Eichhörnchenschwanz” vilket betyder ekorrssvans på tyska. Era hjärnor kan sortera ut vad som är viktigt och inte viktigt, vad ni ska komma ihåg länge och vad ni inte behöver komma ihåg alls. Så det är jätteroligt att forska om hjärnan, men det är också viktigt eftersom det finns många sjukdomar som gör att hjärnan tar skada och då förlorar den några av alla viktiga funktioner som den har.

Kort om Ida Pesämaa

Ålder: 31
Fritidsintressen:
Fotboll, ishockey, antikviteter, pyssel
Därför forskar jag: För att jag är nyfiken, tycker det är kul och såklart för att det i slutändan kan hjälpa människor!

Om besöket är på plats kan jag komma till

Göteborg


Göteborgs universitet

 Institutionen för neurovetenskap och fysiologi

Läs mer om min forskning


Bokningen har stängt

Nu har bokningen stängt för höstens omgång. Det kommer även att gå att låna forskare under april 2025. Anmäl dig till ForskarFredags mejllista om du vill få ett mejl när bokningen öppnar i vår.



Hjälp forskare att tolka budskapen i skolmiljön
Årets massexperiment!


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredag



Vill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *