Cecilia Åsberg

Tänk mer-än-mänskligt!

✓ På plats

✓ Online

✓ Åk 4-6

✓ Åk 7-9

✓ Gymnasiet

✓ Arbetsplats/
organisation

✓ Svenska

✓ Engelska

✓ Genusvetenskap, teknik-, miljö- och kulturvetenskaper

✓ Historia

✓ Konst

✓ Filosofi

För att hantera de stora miljö-, teknik- och demokratiutmaningarna i vår tid behöver vi tänka utanför ramarna och göra mer-än-mänskliga insatser. Snäva historiska idéer om vem som räknas som människa och för vem hållbarhet utvecklas formar nu planetens framtid. Här behövs insikten att en viss form av människa inte kan vara alltings mått och att liv och död på jorden är en angelägenhet för alla, även för de som inte tidigare räknats som medborgare, som kunskapande eller ens räknas som människor (till exempel andra djur eller Ai-bottar). Vi behöver blanda natur- och kulturvetenskaperna med insikter från civilisationens utkanterna. I vårt högkonsumerande, högenergi och hyperinstrumentella samhälle behövs konsten att lära sig leva med andra i en mer-än-mänsklig värld.

Jag berättar om hur olika genusperspektiv på modern historia skapat nya sätt att tänka och göra saker på tvärs över gränser för vetenskapliga ämnen, i snittet konst och vetenskap, filosofi och politisk förändring. Mitt budskap är att vi behöver kreativitet lika mycket som kritisk kunskap för att bättre forma möjligheter för alla andra på en planet som formats av några få. Att lyssna in andra, tänka både lokalt och globalt och att samarbeta över gränser ger bättre kunskapande och bättre framtidsskapande, menar jag utifrån mina exempel från forskning om miljöhistoria och konst-vetenskapande vid havskanten.

Kort om Cecilia Åsberg

Ålder: 49
Familj:
Bor utanför Linköping med bonusfamilj med fyra barn (ett bio-barn) och en katt, för jag hittade mitt livs kärlek i Erik som jobbar som akutläkare och chef.
Fritidsintressen:
Surfa, skattjakt vid havet, styrketräning, trädgårdsodling och havsodling, hund-, katt- och hästträning, ridning och djurbeteenden.
Därför forskar jag: För att jag är så himla nyfiken på olika kunskaper och brinner för ekologiska sammanhang och rimligt rättvisa relationer mellan människor – i lokala och globala sammanhang

Praktisk information

Jag blandar alla humaniora-ämnen, filosofi, antropologi, konstvetenskaper, litteratur och filosofi när jag gör miljöhumaniora, teknikhumaniora och medborgarhumaniora.

Om besöket är på plats kan jag komma till

Linköping med omnejd, gärna omnejd – för alla åldrar


Linköpings universitet

Institutionen för Tema (TEMA)

Läs mer om min forskning
The Posthumanities Hub

Bokningen har stängt för denna omgång

Anmäl dig till ForskarFredags mejllista om du vill ha information när det är dags för nästa låneperiod.



ForskarFredag arrangeras
den 25-30 september

Gratis aktiviteter runt om i Sverige och online


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredag



Vill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *