Forskar Grand Prix 2019

Skapad:

2019-11-30

Senast uppdaterad:

2022-08-22

Kan regnskogen räddas med jäst? Hur ska ungdomar känna sig delaktiga? Hur ska man få företag att satsa på hållbarhet? Det är några ämnen som de tävlande i 2019 års Forskar-Grand Prix tar upp. På fyra minuter försöker de förklara sin forskning på ett begripligt och inspirerande sätt.

Finalen spelades in den 26 november 2019 på Nalen i Stockholm. Forskar Grand Prix samordnas av Vetenskap & Allmänhet, VA, och finalen arrangeras av VA tillsammans med forskningsråden FormasForte, Vinnova och Vetenskapsrådet. 

Medverkande forskare: 

  • Keivan Javanshiri
    på neuropatologen vid Lunds universitet, berättar om huruvida folksjukdomarna diabetes och hjärt- och kärlsjukdom påverkar vår risk att utveckla demens.
  • Frida Lygnegård
    universitetslektor i arbetsterapi vid Jönköpings universitet beskriver vad som påverkar delaktighetne i aktiviteter i och utanför skolan för ungdomar som följer grund- och grundsärskolans läroplan.
  • Tejaswi Badam
    doktorand, Institutionen för biovetenskap på Högskolan i Skövde, vill skapa skräddarsydda mediciner för att öka effektiviteten och säkerheten för patienterna.
  • Jesko Schulte
    doktorand vid Institutionen för Strategisk Hållbar Utveckling vid Blekinge Tekniska Högskola, forskar på hur vi kan använda riskhantering som ett verktyg för att motivera företag att engagera sig i hållbarhet.
  • Akram Zamani
    universitetslektor vid Akademin för textil, teknik och ekonomi på Högskolan i Borås berättar om sin forskning som handlar om att använda gammalt bröd och skapa nya textiler. 
  • Joakim Jaldén
    professor i signalbehandling vid KTH, berättar om 
    matematik som krävs för att räkna celler. Genom att matematisk beskriva hur proteiner diffunderar och interagerar, så går det att statistiskt räkna ut var proteinerna måste ha kommit ifrån, och antalet celler som producerat dem.
  • Lisa Waltersson
    doktorand på Mälardalens Högskola, vill få nyblivna pensionärer ska minska sitt stillasittandmed hjälp av en app som utvecklas tillsammans med de tänkta användarna.  
  • Oliver Konzock
    doktorand vid Systembiologi/Biologi och bioteknik på Chalmers, försöker forska fram en produkt som ska framställa matolja med hjälp av jäst på ett hållbart sätt. 

Konferencier var Måns Nilsson, komiker och programledare och prisutdelare Ethel Forsberg, generaldirektör på forskningsrådet Forte.

Juryn bestod av

  • Karin Adelsköld, komiker och programledare
  • Ulf Danielsson, professor vid institutionen för fysik och astronomi, Uppsala universitet
  • Amina Manzoor, medicinreporter på DN

Tips!

Här är en intervju med vinnaren. Ett framträdande i Nyhetsmorgon kan ni se via denna länk.

Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredag



Vill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *