Forskar Grand Prix Digital 2022

Richelle Duque Björvang, Karolinska Institutet, kvalade in till riksfinalen via Forskar Grand Prix Digital 2021. Riksfinalen vanns av Michael Bossetta, Lunds universitet. Foto: Erik Cronberg

I Forskar Grand Prix tävlar forskare i vem som kan göra den mest engagerande, lärorika och begripliga presentationen av sin forskning – på bara 4 minuter. Forskar Grand Prix Digital är den digitala deltävlingen som är öppen för forskare i hela Sverige 2022.

This page in English

Vad är Forskar Grand Prix Digital?

Forskar Grand Prix Digital är Forskar Grand Prix digitala deltävling. Ansök mellan 1 juni – 1 augusti. Själva deltävlingen pågår under perioden den 26 september till 1 oktober 2022, i samband med vetenskapsfestivalen ForskarFredag. Tävlande ges coaching i presentationsteknik, får hjälp att spela in en proffsig film och möjlighet att kvalificera sig till riksfinalen i Forskar Grand Prix 2022.

Tävlingen är öppen för alla som bedriver forskning inom privat eller offentlig sektor i Sverige (se regler).

Hur vinner man?

Tävlingen går ut på att presentera sin forskning på ett så engagerande, lärorikt och lättförståeligt sätt som möjligt, på bara 4 minuter!

Två vinnare röstas fram. Det är allmänheten som tillsammans med en expertjury utser vinnarna.

Vad vinner man? De två vinnarna av Forskar Grand Prix Digital får varsin plats i Forskar Grand Prix, som går av stapeln den 1 december 2022 i Stockholm. Alla tävlande i Forskar Grand Prix Digital får dessutom coaching i presentationsteknik av en erfaren coach. Du får med dig kunskap och erfarenheter som du kommer att ha nytta av länge efter tävlingen! Det är detta moment som tidigare deltagare har värdesatt allra mest.

Expertjury

Juryn för Forskar Grand Prix Digital består av:

  • Jörn Spolander, vetenskapsreporter Dagens Nyheter
  • Sissela Kyle, skådespelare och komiker
  • Keivan Javanshiri, vinnare av Forskar Grand Prix 2019

Expertjuryn bedömer presentationerna utifrån de tre F:en:

  • Forskning – Hur väl du lyckas beskriva den vetenskapliga processen (frågeställning, metod, slutsats, etc). Observera att det inte handlar om att bedöma forskningens kvalité.
  • Förståelse – Hur väl du lyckas skapa en dramaturgi i din presentation och hur du använder språket (lätta/svåra ord, målande beskrivningar, m.m.).
  • Framförande – Hur väl du lyckas engagera publiken med hjälp av kroppsspråk, röst, utspel, osv.

Så här ansöker du om att vara med i Forskar Grand Prix Digital:

Ansökan har öppnat, ansök här. Sista ansökningsdag 1 augusti!

Ansök på ett av följande sätt:

Alternativ A:

Spela in en video där du presenterar dig själv. Vi vill veta:

• Vem är du?
• Vad forskar du om?
• Varför vill du vara med och tävla i Forskar Grand Prix?

Max 2 minuter.

Alternativ B:

Spela in en första version av den 4-minuterspresentation som du vill tävla med. Den behöver inte vara perfekt! Du får hjälp att slipa på presentationen om du blir antagen till tävlingen.

Max 4 minuter.

Videons kvalitet spelar ingen roll! Det viktigaste är att vi kan se och höra dig. Presentationer får ges på svenska eller engelska.

Skicka in videon senast 1 augusti. Inom en vecka får du veta om du fått en plats i tävlingen.

ForskarFredag, vetenskapsfestivalen som arrangerar Forskar Grand Prix, handlar om att visa upp bredden i svensk forskning. De tävlande väljs ut baserat på prestation, personlig profil och forskningsområde, så att en mångfald av forskare är representerade i tävlingen

Om du får en plats i tävlingen:

Grattis! Första steget avklarat… Nu är det dags att börja arbeta med din fullständiga 4-minuterspresentation! Du får nu träffa en presentationscoach digitalt som hjälper dig att slipa på din presentation. Detta sker under en timme i augusti, tiden bokas i samråd med coachen.

Sedan bokas du in i en studio i eller nära din hemort för att spela in din presentation med professionellt ljud och bild.

Show time! 26 -30 september ligger din och de andra tävlandes presentationer uppe på forskargrandprix.se. Fritt fram för alla att titta på, och för dig att värva röster!

Publikens röster vägs samman med dem från expertjuryn. De två tävlande som fått högst poäng tillkännages den 1 oktober. För vinnarna väntar riksfinalen (1 december på Nalen i Stockholm)!

Ansök här!

Tips på hur du gör din presentation, tidigare vinnare och tävlingar hittar du på Forskar Grand Prix.

Läs om vad Louise Karlsson, en av förra årets finalister, tyckte om att delta i tävlingen!


Forskar Grand Prix arrangeras årligen sedan 2012 av forskningsråden FormasForteVetenskapsrådet och Vinnova och samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet.

Läs om
ForskarFredags medborgarforskning MASSEXPERIMENTEN


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i samband med ForskarFredag-veckan


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredagVill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]