Experimentera med forskare hemifrån!

Testa surhetsgraden med hjälp av rödkålsavkok. Med rätt förberedelser går det fint att experimentera hemma. Foto: Umevatoriet.

Hur kan du se hur surt någonting är utan att du behöver smaka på det? Experimentera med saft från rödkål, se färgerna ändras! Tillsammans med Josy och Lena får du reda på surhetsgraden (pH) på citron, ättiksyra, mjölk, diskmedel, bakpulver eller något annat du vill testa hemma!

Josy ter Beek, första forskningsingenjör, institutionen för medicinsk kemi och biofysik och Lena Lassinantti, doktorand, institutionen för medicinsk kemi och biofysik, Umeå universitet, experimenterar med dig som sitter hemma!

För att delta behöver du:

  • rödkålssaft/-avkok,
  • vitt kaffefilter

samt det du vill testa, som:

  • citron
  • bakpulver
  • diskmedel

Recept rödkålssaft/-avkok:
Skär rödkålen i bitar, lägg bitarna i en gryta som du fyller med vatten. Koka cirka 5 minuter. Sila bort bitarna och spara saften/avkoket, klart!

Tid:

Fredagen den 27 november,  kl. 15.55.

Plats:

Klicka på länken för att komma till sändningen: live.umu.se/forskarfredag

Mer information:

Curiosum delar ut 50 stycken påsar till dig som har möjlighet att hämta. Du bokar din påse via vår webbsida.

Hjälp oss att bli bättre och svara på några frågor efter att du har sett sändningen: https://sv.surveymonkey.com/r/Umea_Curiosum

Personer i hela Sverige välkomnas att titta.


Kontaktperson:

Marianne Eik
[email protected]
0766-960930

Arrangör:

 Curiosum

 


Lägg till en kommentar