Hallå där Cecilia Engdahl…

Skapad:

2024-09-19

Senast uppdaterad:

2024-09-20

… forskare vid Göteborgs universitet och ledamot i Sveriges Unga Akademi, som kommer att lånas ut till fem klasser under årets ForskarFredag-vecka.

Cecilia Engdahl kommer att träffa fem lågstadieklasser under låna en forskare. Besöken sker online så skolorna deltar från olika delar av landet – Svedala, Malmö, Ljungdalen, Bromma och Orsa för att vara mer exakt! Foto: Erik Thor

Vad forskar du om?
– Jag forskar om skelettet och försöker ta reda på varför vissa människor får svagare ben än andra, och hur vi kan förebygga det. Dessutom jobbar jag med en envis liten cell som heter osteoklasten. Deras uppgift är att gnaga på och bryta ner benvävnad, och jag försöker förstå vad som får den att bli så extra hungrig, vilket i sin tur leder till ett svagare skelett.

Varför är du med i Låna en forskare?
– Jag har alltid varit nyfiken och velat veta mer. Genom att vara med i Låna en forskare hoppas jag kunna inspirera andra att också vilja veta mer. Dessutom är det otroligt kul att få prata med barn och ungdomar som jag annars aldrig skulle träffa och att få dela min passion för skelett och forskning – det är ju faktiskt ganska fascinerande med ben!

Vad hoppas du att eleverna ska få ut av besöken?
– Jag hoppas att de får en riktigt rolig och annorlunda lektion om hur kroppen fungerar. Men mest av allt vill jag att de ska bli inspirerade att vilja veta mer.

Vad tror du att du kommer att få för frågor?
– Elverna kommer också att få ställa precis vilka frågor de vill om kroppen. För att göra det extra spännande tänkte jag förberett en tombola där jag drar och försöker besvara frågorna. Det blir både lärorikt och lite som ett vetenskapligt lotteri!

Jag är beredd på allt från frågor om vad som finns i kisset till varför mamma säger att man inte ska bada när man är kall. Och det är precis det som är så spännande – att få tänka snabbt och att få chansa att få en fråga där man får förklara att man faktiskt inte vet allting.


Vad säger budskapen i skolmiljön?
Massexperiment 2024


ForskarFredags motto

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

LÅNA EN FORSKARE

Kostnadsfria besök i hela landet
i april och samband med ForskarFredag-veckan 2025


Läs de senaste nyheterna som rör ForskarFredag



Vill du vara med på vår mejllista och få koll på allt som händer inom ForskarFredag?


Kontakt

ForskarFredag

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *